Michal Kraus se oficiálně vzdal poslaneckého mandátu

Poslanec ČSSD a bývalý předseda klubu sociálnědemokratických poslanců Michal Kraus se dnes oficiálně vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak notářsky ověřeným zápisem, který doručil předsedovi Sněmovny. Kraus se rozhodl rezignovat kvůli aféře kolem své cesty do Ghany. Ve Sněmovně ho nahradí Andrej Grega.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Kraus

Michal Kraus | Zdroj: ČTK

V čele poslaneckého klubu ČSSD stojí prozatím jeho první místopředseda Michal Hašek. Někteří poslanci ČSSD naznačují, že tento stav zřejmě potrvá až do voleb.

Kraus se rozhodl rezignovat na mandát poslance po téměř 20 letech v zákonodárném sboru. Odstoupil také z kandidátky ČSSD pro červnové parlamentní volby.

Odstupující poslanec nedávno v tiskovém prohlášení uvedl, že rezignace je jeho osobním rozhodnutím, a podnikne veškeré kroky k očištění svého jména. "Mohu pouze uvést, že mám zcela čisté svědomí, ale už ne prostor k vyvážené diskusi. Přesvědčil jsem se, že prakticky každý můj výrok byl a bude překroucen a zneužit," prohlásil.

Kakaová kauza

Podnikatel František Rigo, který si teď odpykává desetiletý trest vězení za stamilionové podvody, označil Krause jako společníka obchodu, k němuž nakonec nedošlo. Podle podnikatele chtěl ale Kraus investovat do továrny 15 milionů dolarů z úplatků nějaké velké státní zakázky.

Podle Michala Krause šlo před čtyřmi lety o soukromou cestu do Ghany, která ale mimo jiné končila podepsáním smlouvy. On podle svých slov figuroval v celém obchodu pouze jako svědek, protože mu připadal výhodný také pro Českou republiku.

Za ředitele firmy, která chtěla akcie ghanského podniku koupit, se nechal označit v euforii, která panovala při podpisu smluv: "Když jsem říkal - já nemám žádnou funkci - tak říkali: ´Dobře, napiš director´ - tak jsem napsal director!," řekl Kraus před několika dny novinářům.

Michal Kraus poslal z účtu své matky do Afriky zálohu. Podnikatel František Rigo mu prý řekl, že má technické potíže s účtem a nemůže zálohu poslat. Kraus mu tedy věřil: "Kdyby to byly moje prostředky, tak bych zcela určitě pana Riga žádal o návrat těch peněz, a pokud by mi je nevrátil, tak bych na něho podal trestní oznámení," zdůraznil Kraus 10. ledna.

Finanční policie začala prověřovat okolnosti Krausovy návštěvy a jeho obchodní aktivity v Ghaně v roce 2001. Radiožurnálu to před týdnem potvrdila mluvčí finanční policie Lucie Uhlířová s tím, že v případu jde o podezření z praní špinavých peněz.

"Policejní komisař finanční policie zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu legalizace výnosu z trestné činnosti, a to v souvislosti s návštěvou a obchodními aktivitami českého poslance v Ghaně v roce 2001," uvedla Uhlířová.

Milan Kopp, Lenka Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme