Kinského stížnost u Ústavního soudu neuspěla

Ústavní soud dnes zamítl jednu z řady stížností Františka Oldřicha Kinského, který usiluje o navrácení rodového majetku v odhadované hodnotě asi 40 miliard korun. Poprvé se Ústavní soud zabýval Kinského případem veřejně, verdikt se dal ale očekávat - už v listopadu loňského roku totiž plénum Ústavního soudu konstatovalo, že Kinského pokusy obejít časové omezení restitučních nároků odporují zákonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Jeho advokát Jaroslav Čapek přitom už delší dobu obviňuje celou českou justici z podjatosti a žádá o projednání v jiné zemi. "I ti soudci, kteří vyjádřili nějaký vlastní názor, na základě kterého jsem třeba vyhrál pro pana Kinského těch prvních pět žalob před dvěma různými soudy, tak se zalekli. Odročovali, čekali, co bude, a potom už rozhodovali v jeho neprospěch," řekl advokát.

Podle něj lze u nás v této kauze jen stěží najít soudce, který by rozhodl nestranně. Míní, že proti jeho klientovi je vedena rozsáhlá mediální kampaň a politická moc instruuje soudy, jak mají postupovat. Čapek také u ústavního soudu upozornil na to, že ministerstvo spravedlnosti vydalo před dvěma roky pokyn všem krajským soudům, aby podávaly podrobná hlášení o tom, jak jednotlivé Kinského kauzy pokračují.

"Je to pro mně věc velice smutná. Připomíná mi to dobu nacismu a komunismu v naší zemi, kdy se státní instituce rozhodly sledovat konkrétní osobu a vměšovat se do jejích záležitostí," dodal.

Ivan Holas, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme