V Praze byl zastřelen kontroverzní podnikatel František Mrázek

Kulkou nájemného vraha zemřel večer v Praze kontroverzní a velmi vlivný podnikatel František Mrázek. Zatím neznámý pachatel ho zastřelil před sídlem jeho firem v Durychově ulici v Praze 4. Sedmačtyřicetiletý Mrázek byl společníkem podnikatele Tomáše Pitra. S ním a s dalším kontroverzním podnikatelem Miroslavem Provodem podle tisku v 90. letech kupovali desítky firem. Nejcennějším "úlovkem" skupiny byla zřejmě Setuza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policisté na místě činu

policisté na místě činu | Zdroj: ČTK

Vražda Františka Mrázka byla pečlivě naplánována a připravena. Podnikatel, který od léta roku 2002 jezdil pouze v pancéřovaném autě a s ochrankou, zemřel po zásahu jednou střelou před sídlem své firmy v Praze 4. Zabiják střílel podle dostupných informací ze zálohy.

"Krátce po 20. hodině přijali pražští policisté od občanů z Prahy 4 oznámení, že v prostoru parkoviště u ulice Durychova došlo ke střelbě. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že došlo k postřelení osmačtyřicetiletého muže. Byl zasažen do oblasti hrudníku, krvácel a nacházel se v bezvědomí. Přivolaný lékař se pokoušel zraněnému pomoci, ale přes veškeré vynaložené úsilí muž po několika minutách zemřel," přiblížila policejní mluvčí Iva Knolová.

Důvod střelby bývá spojován s podnikáním Františka Mrázka, které se mělo často pohybovat na hraně zákona. Policie ho v minulosti podezírala z řady trestných činů včetně objednání vraždy. Nikdy ale nebyl z ničeho usvědčen.

František Mrázek byl považován za mozek finanční skupiny, která kontroluje potravinářský kolos Setuza. Podnikal spolu s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem. Sám o sobě řekl, že kontroluje majetek ve výši několika miliard. Podle tisku byl namočen i do řady podvodů v českých bankách, Pragobanku údajně připravil o 86 milionů korun.

František Mrázek | Foto: ČTK

Nejcennějším "úlovkem" skupiny byla zřejmě Setuza, kterou získali v roce 2000 za nejasných okolností po pádu Investiční a poštovní banky. V minulých dnech probíhala jednání o dluhu Setuzy za Českou konsolidační agenturou ve výši zhruba čtyři miliardy. Vláda chtěla, aby agentura pak dluh převedla na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Do hry nedávno vstoupila skupina PPF a včera nabídla přibližně o 100 miliónů víc. O Setuzu měl zájem i podnikatel Andrej Babiš.

Kdo je vlastníkem společnosti Český olej, která nyní ovládá 90 procent Setuzy, není s jistotou známo. V obchodním rejstříku figuruje jako jediný akcionář společnosti Michal Zouhar, který také vede veškerá jednání s ministerstvem zemědělství. Skutečnými majiteli ale mohou být Pitr s Mrázkem.

Mrázek se netajil tím, že má velmi dobré vazby na některé české politiky. Hospodářským novinám před třemi lety například řekl, že má telefony na 17 poslanců a 6 senátorů a se všemi si tyká. Dobré známé měl ale i v policii a bývalém vedení Národního bezpečnostního úřadu.

Podnikání se František Mrázek začal věnovat už počátkem 80. let minulého století. Začínal obchody s elektronikou, policejní zdroje ale zmiňují i nelegální směnu valut a černý obchod se starožitnostmi. Za své obchody strávil nějaký čas ve vězení, ale už za dob socialismu se stal milionářem.

Naděžda Hávová, Marika Táborská, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme