V úplatkářské fotbalové aféře Synot padaly jen peněžité tresty

S pokutami a zákazem činnosti v českém fotbale odešli od soudu všichni obžalovaní v korupční aféře někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot. Podmíněný trest nepadl ani jeden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

aktéři aféry Synot

aktéři aféry Synot | Zdroj: ČTK

S peněžitými tresty vyvázli obžalovaní v korupční aféře někdejšího fotbalového klubu 1. FC Synot. Kroměřížský soud jim udělil peněžité tresty od 50 000 do 300 000 korun.

Nejsledobanější osobami byla trojice Hastík, Zejda a Valenta. Bývalý manažer Synotu Jaroslav Hastík dostal trest 100 000 korun a pětiletý zákaz činnosti v českém fotbale. Rozhodčí Václav Zejda rovněž zaplatí 100 000 a má čtyřletý zákaz.

Bývalý majitel Ivo Valenta dostal nejvyšší peněžitý trest, a to 500 000 korun ale jako jediný nemá zákaz působení ve fotbale.

Úplatkářská aféra otřásla loni také Německem

Rozhodčí Robert Hoyzer tam za úplatu ovlivňoval zápasy druhé nejvyšší fotbalové soutěže i utkání Německého poháru. Náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek připomíná, že i když úplatný sudí s úřady spolupracoval, od soudu odešel z vysokým trestem.

Pikantní a pro české fotbalové prostředí atypický je fakt, že podezření na zmanipulování zápasů řízených Hoyzerem vyslovili 4 jeho kolegové - také bundesligoví rozhodčí! Hoyzera upláceli penězi i hmotnými dary, většinou elektronikou, členové chorvatské sázkařské mafie, bratři Milan a Phillip Sapinové.

Ti se obohatili třeba na pohárovém utkání ze srpna 2004, ve kterém tým regionální ligy Paderborn 07 vyřadil bundesligový Hamburger SV 4:2. S píšťalkou běhal po trávníku pochopitelně pětadvacetiletý Robert Hoyzer. Ten dostal od německého fotbalového svazu nejprve doživotní zákaz soudcování a pak i pokutu ve výši v přepočtu 1.500.000 korun.

Přestože mladý sudí s vyšetřujícími orgány spolupracoval a poměrně brzy přiznal svou vinu, od zemského soudu v Berlíně odešel v listopadu loňského roku s trestem dvou let a pěti měsíců nepodmíněně. Hoyzerův obhájce se proti verdiktu odvolal k vyšší soudní instanci.

V Německu vyvolal případ velké pozdvižení a dokonce se už ve společnosti vžilo označení "Hoyzer" pro osobu, která švindluje. Jinak, naposledy řešila německá nejvyšší fotbalová soutěž podobný skandál v sezóně 1970/71, kdy se na ovlivňování zápasů podíleli hráči, trenéři a funkcionáři.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme