Italští sportovci se zapojili do příprav olympiády

Pouhých 10 dnů nás dělí od začátku 20. zimních olympijských her v italském Turíně. A Italové nebudou chtít ukázat jen to, že Turín a hory v okolí patří k místním klenotům. Světu chtějí předvést také svou kreativitu, dokonalý italský design a styl. A pochlubit se chtějí i skvělými italskými sportovci minulosti i současnosti. Jak zjistila Hana Hikelová, na organizaci olympiády a jejím zviditelnění se podílí řada z nich.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ZOH Turín 2006

ZOH Turín 2006 | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Italští sportovci se zapojili do příprav olympiády

Manuela Di Centa, držitelka 7 olympijských medailí, je viceprezidentkou italského olympijského výboru a bude také starostkou olympijské vesnice v Turíně. S organizací her pomáhá už skoro 5 let. Jak říká, olympiáda pro ni už fakticky začala: "Olympijský oheň už dorazil z Řecka. A to je pro mě začátek olympiády. Nejprve s ním během jednoho týdne v Řecku uběhli 2006 kilometrů. V Itálii je od 8. prosince a více než deset tisíc běžců už při olympijské štafetě oběhlo téměř všechny italské regiony a provincie."

A štafety se účastní jak italské osobnosti, třeba Giorgio Armani, tak i dobrovolníci, kteří se organizátorům přihlásili. "Je to úžasné, do těchto chvil skvělé, jsem nadšený. Běžel jsem už štafetu v roce 1960 před olympiádou v Římě, ale tehdy mi bylo 20 let, teď to prožívám úplně jinak. Doba se hodně změnila. Je to hodně emocionální zážitek. Jen mám strach, aby nezačalo pršet, i když mi slíbili, že pochodeň by nezhasla..." popsal své zážitky jeden z účastníků štafety - sportovní reportér italské televize RAI Lucca Giurato.

Dnes přivítají olympijskou štafetu v Pavii, do Turína dorazí 9. února večer a o den později převezme pochodeň někdo z italských sportovců a při slavnostním ceremoniálu zapálí oheň nad olympijským stadionem. Italští novináři sázejí na jedno jediné jméno. Alberto Tomba.

"Doufejme, že všechno dopadne dobře. Nepotvrdím vám, jestli to budu já, ale turínské olympiády se nemůžu dočkat už 10 let," říká Tomba a v žertu dodává, že mu je hlavně líto, že už nemůže závodit. "I když jsem ve formě, je to škoda, ale na ty mladé sportovce už asi nemám. Závodit v domácí atmosféře, s fanoušky, to je to, co jsem vždycky chtěl zažít. To pak sportovec touží po medaili o hodně víc. I tak pro mě ale turínská olympiáda bude určitě velkým zážitkem."

Kromě známých tváří sázejí pořadatelé také na maskoty olympiády. "Jsou to 2 figurky se jmény Neve a Gliz. Tedy sníh a led. Ona - Neve - představuje sněhovou kouli, no a Gliz - ten symbolizuje další prvek, který k zimě patří - tedy led, respektive kostku ledu. Neve je sympatická a elegantní, v červené barvě, Gliz živý a hravý v barvě modré," říká Fabrizio Marcheti z organizačního výboru her.

Maskot olympiády se vybíral od roku 2003. Nejprve se sešlo více než 200 návrhů. Většina z nich spočívala ve ztvárnění nějakého alpského zvířete. Jen portugalský designér Pedro Albuquerque vsadil na tak jednoduchou věc jako je sníh a led. Respektive na to, co nás při vyslovení těchto slov jako první napadne. A tak nás sněhová koule a kostka ledu budou jako maskoti provázet na všech olympijských sportovištích.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme