Olympijské vesnice čekají na sportovce

'Olympiáda je kompletně připravena.' Tak právě těmito slovy včera více než týden před začátkem 20. zimních olympijských her Italové slavnostně otevírali tři olympijské vesnice - v Turíně, Sestriere a Bardonecchii. Během svátku zimních sportů v nich bude bydlet zhruba pět tisíc sportovců, trenérů a funkcionářů. Hana Hikelová se vypravila do největší z nich - turínské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vesnice v Turíně

Olympijská vesnice v Turíně | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijské vesnice čekají na sportovce

"Jsme v olympijské vesnici v Turíně. Tady bude velká restaurace pro sportovce. Je to jediná historická část celé vesnice. Tady vidíš staré klenby a něco jako podloubí. Jsme totiž na místě staré turínské tržnice. Hodně Turíňanů tomu tady bude říkat stará tržnice i při olympiádě - moc si nezvykli, že už je to olympijská vesnice," říká Virginia Ocampo z organizačního výboru Olympiády. Argentinka, která pomáhala už s olympiádou v Salt Lake City. Teď žije víc než tři roky v Turíně a po olympiádě chce jet do Pekingu. Říká, že její zkušenosti a znalosti španělštiny, angličtiny a italštiny se v Číně určitě budou hodit. Teď ale žije jen tou olympiádou turínskou.

"Bude tady bydlet 2700 lidí. Teď už jsme u rezidenční části - jsou to nové bytovky a sportovci budou bydlet v malých apartmánech. Na patře jsou vždycky tak 3 dvoulůžkové pokoje a k nim sociální zařízení a malá společenská místnost. Tady jsme u hlavního vchodu do vesnice. Budou tu probíhat bezpečnostní kontroly při vstupu do areálu. Vaše domy, kde budou asi bydlet hlavně čeští hokejisté, jsou až skoro na konci vesnice. Budou to asi ty dva s modrou a s šedou fasádou," dodává Virginie.

V turínské vesnice budou obecně kromě hokejistů bydlet všichni sportovci, kteří budou závodit přímo v Turíně - tedy rychlobruslaři, krasobruslaři a účastníci soutěží v curlingu. Z celé vesnice je skvěle vidět na obrovský červený oblouk. Virginie mu žertem říká poznávací znamení: "To je první olympijský symbol, který se v Turíně objevil. Postavili ho tady už začátkem října. Je na něj vidět ze všech stran a hlavně pro cizince to bude dobrý orientační bod, aspoň do vesnice všichni trefí. Hned za ním je úplně nový most dlouhý 500 metrů. Spojuje vesnici s Lingottem - to je bývalý areál továrny FIAT, kompletně zrekonstruovaný, při olympiádě tam budou sídlit zástupci Mezinárodního olympijského výboru a také některá média."

"Ten most je tady kvůli železnici - tudy jezdí všechny vlaky na hlavní nádraží. Bez mostu by se z Lingotta do vesnice jen těžko dalo dostat," doplňuje Virginii Mario Isaia. Turíňan, který ukazuje zahraničním delegacím národních olympijských výborů veškerá sportoviště a olympijské zázemí.

Mnohem víc než vesnice v Turíně se mu ale líbí ta nejmenší v Bardonechii. Bude pro 700 sportovců - pro biatlonisty, snowbardisty a akrobatické lyžaře. Na zástupce alpského lyžování pak čeká vesnice v Sestriere. Ne všichni účastníci olympiády ale chtějí bydlet v olympijských vesnicích. Pro většinu běžkařů bylo třeba mnohem výhodnější pronajmout si soukromé domy v Pragelatu. A to hlavně kvůli blízkosti závodních tratí a nadmořské výšce. Z našich sportovců zvolila tuto možnost například Kateřina Neumannová.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme