Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu I. Brožová se chce bránit soudně

Soudní cestou se chce proti svému odvolání bránit předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Na soud se chce obrátit už zítra. Své odvolání považuje za porušení právního řádu. Podle ní k tomuto kroku neměl prezident Václav Klaus důvody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Brožová

Iva Brožová | Zdroj: ČTK

Odvolat Brožovou navrhl prezidentovi ministr spravedlnosti Pavel Němec, který tak chce řešit neudržitelný stav Nejvyššího soudu. Za poslední rok se podle něj zhoršuje stav agend a špatná je i péče o jednotnost soudního rozhodování.

Do čela Nejvyššího soudu jmenoval Brožovou před čtyřmi lety Václav Havel. Od počátku musela vyvracet některé názory, že nemá dostatečnou autoritu. Jako o jejím možném nástupci se nejčastěji mluví o exministru spravedlnosti a někdejším prezidentském kandidátovi ČSSD Jaroslavu Burešovi.

Bureš se odmítl vyjádřit k tomu, zda dostal nabídku Brožovou nahradit, nicméně to nepopřel. Také mluvčí prezidenta Petr Hájek označil úvahy o nástupci Burešové za předčasné. "Touto otázkou se prezident teprve začne zabývat, žádné jméno zatím nepadlo," uvedl Hájek.

Nejvyšší soud v poslední době čelil kritice ze strany ministerstva hlavně kvůli neschopnosti sjednocovat rozsudky soudů nižší instance. Němcův úřad upozorňoval na případ mladé ženy, nad kterou soudci během tří let vynesli čtyři rozdílné verdikty - od tříleté podmínky až po deset let vězení. Nejvyšší soud výtky odmítal, případ nakonec musel rozhodnout Ústavní soud.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme