Hokejový olympijský turnaj - přijde druhé Nagano?

Pro někoho budou na 20. zimních olympijských hrách nejzajímavějšími a nejpřitažlivějšími závody alpských nebo klasických lyžařů, jiný si největší zalíbení najde v soubojích krasobruslařů skokanů na lyžích. Ale asi se nespletu, když řeknu, že pro velkou část české sportovní veřejnosti bude největším lákadlem olympijský hokejový turnaj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lední hokej

Lední hokej | Foto: Torino 2006
Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejový olympijský turnaj - přijde druhé Nagano?

Hokejový turnaj se potřetí uskuteční za účasti nejlepších hráčů světa, severoamerická NHL si kvůli němu udělá 15 dnů přestávku. Před čtyřmi lety v Salt Lake City vyhrála Kanada, Češi skončili ve čtvrtfinále po prohře 0:1 s Ruskem. Stejné vítězství nad Rusy ve finále v Naganu 1998 přineslo našemu hokeji historické olympijské zlato.

záznam reportáže Aleše Procházky:
... zezadu nedovoleně atakován a po skončení 2. třetiny dlouze v jedna... GÓL! GÓL! GÓÓÓÓÓL!!! Česká republika vede 1:0 v 9. minutě poslední třetiny, autorem gólu, jestli se nemýlím a to bych nechtěl - obránce Petr Svoboda.

"Je to super, je to perfektní, ani jsem o tom nikdy nesnil. Když jsem odcházel v osmnácti do NHL, tak jsem nepočítal, že budu na mistrovství světa nebo na olympiádě. Najednou taková příležitost byla a Češi vlastně vyhráli, tak to je skvělé," říkal se zlatou olympijskou medailí na krku Jaromír Jágr v Naganu.

Dnes je o osm let starší a chystá se na své třetí olympijské hry. Nominace na ně musely všechny týmy nahlásit do 22. prosince - tu českou sestavil kouč Alois Hadamczik. Je v ní osm zlatých hochů z Nagana, nechybí největší hvězdy Jágr, Hašek, Hejduk, Kubina nebo Lang, důvěru dostali i mladíci Olesz a Erat.

"V týmu je 8 hráčů, kteří byli v Naganu, 10 hráčů, kteří byli na poslední olympiádě, 15 hráčů z Vídně a 12 hráčů absolvovalo Světový pohár. To znamená, že tým je zkušený a doplněný hráči, kteří na tak velkých turnajích ještě nebyli," tvrdí Alois Hadamczik.

Čeští hokejisté se na olympijském turnaji v Turíně utkají ve skupině od 15. do 21. února s Německem, Švýcarskem, Finskem, Itálií a Kanadou. Druhou šestici tvoří Rusko, Švédsko, Spojené státy, Slovensko, Lotyšsko a Kazachstán. Do play-off postoupí z každé skupiny čtyři nejlepší týmy. A s jakým cílem pojede do Turína kouč Alois Hadamczik? "Jedeme s ambicemi uhrát co nejlepší umístění a postoupit do čtvrtfinále. Víme, že v českém týmu jsou záměry vyšší, a podle toho budeme vystupovat."

Do olympijského hokejového turnaje vstoupí Češi 15. února soubojem s Německem. Ještě 13. února se bude hrát NHL, mužstvo v kompletním složení neabsolvuje ani jeden trénink, poslední Filip Kuba totiž stihne až úvodní duel. Přesto do té doby musí trenér Hadamzcik vyřešit tři důležité rovnice - kdo bude kapitánem, s kým bude nastupovat v útoku Jaromír Jágr a kdo bude brankářskou jedničkou.

Olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek výkony nejen druhého adepta na tento post gólmana úřadujících mistrů světa z Vídně Tomáše Vokouna sleduje: "Sleduji výkony všech našich hráčů, kteří jsou nominováni, protože je důležité, aby se každý z nich dostal do optimální formy. Samozřejmě, že Tomáš chytá velmi dobře za Nashville, a jak jsem říkal několikrát, to už je na trenérech, jak kdo bude mít v danou chvíli lepší formu, to už trenéři rozhodnou. Nejdůležitější je pro nás oba, abychom se dobře připravili a nějak už se rozhodne. Každý z nás chceme chytat, ale budeme respektovat trenérovo rozhodnutí. Dáme všechno pro úspěch mužstva."

Nominace musela být zveřejněna už dva dny před Vánocemi, skoro dva měsíce před prvním zápasem v Turíně. A co na výběr trenéra Hadamczika říká nejstaršího z jeho týmu, 41letý Dominik Hašek? "Tam se chtěl dostat každý, trenéři ale musí vybrat jen určitý počet hráčů zapadajících do koncepce, proto tam některá jména nejsou. Ale tak to chodí. Nominace je dobrá, nedá se dělat jenom podle statistik. Hlavně, aby se kluci dostali do dobré formy, jenom tak můžeme uspět."

Silné budou i ostatní národní celky, Kanada s Brodeurem, Blakem, Sakicem nebo Thortonem, Rusko s ofenzivními talenty Kovalčukem, Ovečkinem a Malkinem, tradičně dobří Švédové a Finové, sebevědomí Američané a po první zimní olympijské medaili ve své samostatné historii toužící Slováci. Finále hokejového olympijského turnaje se v Turíně v hale Palasport Olimpico bude hrát 26. února. A nebylo by špatné, kdyby v ten den mohlo z vysílání Radiožurnálu po osmi letech zase zaznít:

záznam reportáže Aleše Procházky:
... držíme kotouč v jejich obranném pásmu, poslední sekundy tohoto zápasu, už jich je jenom 5, kotouč za brankou ruského týmu, nakonec vyhození kotouče, zakázané uvolnění, konec zápasu! Konec zápasu a máme zlatou olympijskou medaili!!!

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme