Protesty proti karikaturám proroka Mohameda pokračují i dnes

V muslimském světě neopadá vlna rozhořčení zvednutá karikaturami proroka Mohameda, zveřejněnými nejprve v dánském tisku, později i v dalších evropských zemích. Muslimové v indonéském městě Surabaya dnes kameny rozbili okna dánského konzulátu. Navázali tak na víkendové řádění svých souvěrců v Sýrii a Libanonu, kde dav dánská velvyslanectví dokonce zapálil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti karikaturám v Turecku

Protesty proti karikaturám v Turecku | Foto: AFP

Zhruba dvě tisícovky iráckých šíitů v městě Kútu požadovaly vyhlášení fatvy, tedy výzvy k zabití autorů karikatur proroka Mohameda. Protidánské demonstrace rozháněla také indická policie v Dillí a ve Šrínagaru.

Asi 200 muslimů se pokusilo prolomit bránu u ambasády Dánska v afghánském Kábulu. Když se jim to nepovedlo, zasypali kameny budovu i strážce. Demonstrovalo se i na dalších místech země, ve městě Metarlam se několik set lidí střetlo s policisty. Nakonec se začalo střílet, což zaplatili životem nejméně dva lidé.

Na protesty muslimů reagují i evropské země. V Británii sílí nechuť vůči účastníkům páteční muslimské demonstrace v Londýně. Stále častěji se ozývají výzvy, aby ti, kteří nesli transparenty hlásající smrt nepřátelům islámu, byli zatčeni a obžalováni.

Mluvčí londýnské policie oznámil, že policejní ústředí obdrželo více než sto stížností na chování účastníků páteční demonstrace. Někteří třímali transparenty s hesly jako "Smrt těm, kdo urážejí islám". Stínový ministr spravedlnosti David Davis řekl, že některá hesla demonstrantů se rovnala podněcování k vraždě a jeho kolega stínový ministr spravedlnosti Dominic Grieve vyjádřil údiv nad tím, že nikdo nebyl zatčen.

Páteční demonstrace v Londýně se zúčastnilo pět až sedm set muslimů a v sobotu následovala další, která už byla pokojnější. Mluvčí policie potvrdil, že policisté zkoumají fotografické záznamy účastníků a v případě potřeby budou dotyčné osoby zatčeny v nejpříhodnější době.

Česká republika posílila v souvislosti s útoky na velvyslanectví některých evropských zemí v arabském světě bezpečnostní opatření svého zastupitelského úřadu v Palestině. Ostraha českých úřadů v ostatních islámských zemích se zatím nemění.

Milan Kocourek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme