Demonstrace proti karikaturám Mohameda přinesly další mrtvé

Hněv muslimů vyvolaný karikaturami proroka Mohameda v evropském tisku nepolevuje. Znovu dnes napadali dánské ambasády ve světě. V Afghánistánu při protestech přišli o život nejméně čtyři lidé, v Somálsku jeden. V pásmu Gazy demonstrovali muslimové před sídlem Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti karikaturám proroka Mohameda

Protesty proti karikaturám proroka Mohameda | Zdroj: ČTK

Nejhorší střety se dnes odehrály u americké základny Bagrám severně od Kábulu, kde se asi 2000 demonstrantů pokoušelo dostat do tohoto silně střeženého objektu. Policie proti davu zasáhla a dva lidi zabila.

Asi 200 muslimů se pokusilo prolomit bránu u ambasády Dánska přímo v afghánské metropoli. Když se jim to nepovedlo, zasypali kameny budovu i strážce.

Demonstrovalo se i na dalších místech země, ve městě Metarlam se několik set lidí střetlo s policisty. Nakonec se začalo střílet, což zaplatili životem dva lidé.

Zhruba dvě tisícovky iráckých šíitů v městě Kútu požadovaly vyhlášení fatvy, tedy výzvy k zabití autorů karikatur proroka Mohameda. Protidánské demonstrace rozháněla také indická policie v Dillí a ve Šrínagaru.

V pásmu Gazy protestovalo na 200 palestinských muslimů před sídlem Evropské unie. V rukou drželi transparenty s nápisy "Ó proroku Mohamede, pomstíme Tě svými dušemi a krví". Demonstrující požadovali embargo na dánské zboží. Řada z nich házela na budovu a také na palestinské policisty kameny.

Jak uvádějí arabská i izraelská média, v Tel Avivu protestovaly před dánským velvyslanectvím desítky muslimů z řad izraelských Arabů. Pokojnou demonstraci zorganizovalo legální Islámské hnutí. Před dvěma dny vedlo hnutí pětitisícovou protestní demonstraci v Nazaretu na severu Izraele.

V druhém největším indonéském městě Surabay demonstrovalo proti karikaturám několik stovek lidí. Demonstranti nejprve zaútočili kameny na dánský konzulát. Když vytloukli několik oken, přesunuli se k nedalekému velvyslanectví Spojených států.

V okamžiku, kdy začali demolovat i tuto budovu, tvrdě proti nim zakročila místní policie. K uklidnění davu použila i několik varovných výstřelů. Nikdo ale nebyl zraněn. Další menší protesty se odehrály v indonéské Jakartě a thajském Bankoku.

Dnes odpoledne se kvůli nepokojům a útokům na evropská zastupitelství sešli velvyslanci členských zemí Evropské unie. Předseda Evropské komise Barroso mluvil i s premiéry Dánska a Švédska, uvedl mluvčí Johanes Leitenberg.

Evropská exekutiva ale zatím nezaujímá jednoznačné stanovisko Karikatury zveřejněné v evropských médiích se podle ní sice dotkly mnohých muslimů po celém světě, ale žádné rozhořčení nemůže ospravedlnit útoky, ke kterým došlo o víkendu.

Česká republika posílila v souvislosti s útoky na velvyslanectví některých evropských zemí v arabském světě bezpečnostní opatření svého zastupitelského úřadu v Palestině. Ostraha českých úřadů v ostatních islámských zemích se zatím nemění.

Jaromír Janev, Martin Hromádka, Vít Pohanka, Radim Vaculovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme