Baptistické kostely na jihu Spojených států terčem žhářských útoků

Jih Spojených států postihla vlna žhářských útoků na kostely Baptistické církve. Za jedinou noc neznámí pachatelé zapálili čtyři církevní objekty v okruhu asi 30 kilometrů v oblastech řídce osídleného venkova ve státě Alabama. I přes rozsáhlé zásahy hasičů byly kostely většinou vypáleny do základů. Nikdo přitom nebyl zraněn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

požár stavení

požár stavení | Foto: Hasičský záchr. sbor Zlínského kr.

Nové útoky na bělošské i černošské kongregace následovaly jen necelý týden poté, co v první vlně žhářství o necelých 100 kilometrů dále lehlo popelem 5 baptistických kostelů v okolí Birminghamu.

Za informace vedoucí k dopadení žhářů vyhlásila policie odměnu 10 000 amerických dolarů. Spekulace o náboženském extremismu, který by vedl k vypálení 9 kostelů v Alabamě, se zatím nepotvrdily.

Baptistická církev je ve Spojených státech velmi rozšířená, ale působí i v Česku, kde se hlásí k odkazu Jednoty bratrské, v níž byl i Jan Ámos Komenský. Bratrská jednota baptistů vytvořila na různých místech v České republice 26 sborů, v nichž je dohromady skoro 2 500 členů. Světový svazu baptistů má podle církevních zdrojů na 41 milionů členů po celém světě.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme