S Mortenem Messerschmidtem o sporu kolem karikatur

I když má Dánsko pověst jedné z nejliberálnějších zemí, právě na jeho území působí jedna z nejúspěšnějších evropských krajně pravicových stran. Dánská lidová strana má ve své politice řadu xenofobních prvků. Dlouhodobě se staví proti přílivu imigrantů do země a nejnověji pak volá po deportaci těch muslimských kleriků, kteří ve světě nabádali k protidánským protestům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Morten Messerschmidt

Morten Messerschmidt | Foto: Jiří Hošek

Právě na pozadí aféry s karikaturami proroka Mohameda by Dánská lidová strana mohla získat další voliče. S jedním z předních politiků třetí nejsilnější dánské formace, Mortenem Messerschmidtem, mluvil v Kodani Jiří Hošek.

Už z prvních slov teprve pětadvacetiletého poslance, je jasné, že ve sporu kolem kontroverzních karikatur má jasno. Dánská vláda musí hájit svobodu slova a svobodu tisku za jakoukoli cenu.

"V této aféře navíc nepřicházíme o peníze. Naopak tím, jak Dánsko mluví nahlas o svobodě, se nám některé trhy více otevírají - podívejte se na Ameriku, na Austrálii. Podívejte se, jak reagují spotřebitelé v dalších zemích "západní" civilizace. Ti teď zjišťují, že Dánové věří v ideály svobody a jsou ochotní za ně bojovat proti těm, kdo si je nepřejí," naráží Morten Messerschmidt na přístup tzv. islámského světa.

A zároveň tímto směrem vzkazuje: "Celý islámský svět se musí zreformovat, musí najít cestu, jak se adaptovat na civilizovaný způsob života. Muslimské země se musejí propracovat k demokracii, k dodržování lidských práv, k respektu vůči menšinám nebo k rovnosti pohlaví. Myslím si, že západní civilizace tento proces může podpořit, když vyvine tlak v hospodářských vztazích nebo v diplomacii. Pro Západ to není jen možnost, to je dokonce povinnost," myslí si krajně pravicový zákonodárce.

Podle Messerschmidta je spor kolem karikatur střetem kultur, kdy několik extremistických imámů a politických lídrů podnítilo nevzdělané obyvatelstvo k nenávisti vůči Dánsku.

"Jsem také hluboce šťastný, že několik médií v západním světě obrázky Mohameda přetisklo. Ne kvůli tomu, že bych podporoval pošlapávání náboženského cítění, ale proto, že kritizování, analyzování je jedním ze stěžejních důvodů, proč je Západ tak úspěšný. Je důležité, že nepodléháme pocitu, že něco je pro nás tak svaté, že to nesmíme kritizovat," říká populistický poslanec, ale zároveň odsuzuje iniciativu íránského deníku Hamšahrí. Ten vypsal pro íránské karikaturisty soutěž na téma humorného zpracování holokaustu, aby tak otestoval toleranci Západu.

"Nevidím absolutně žádnou analogii mezi obrázky proroka Mohameda a děláním si legrace ze zavraždění šesti miliónů Židů. Ale samozřejmě, máme svobodu vyjadřování, svobodu tisku - nikdy bych toto právo nezpochybnil. Taky bych nikdy nešel a nezapálil íránskou ambasádu tady v Kodani kvůli tomu, že v Teheránu otisknou pár karikatur. Mají právo říkat si co chtějí a tohle právo musím respektovat, i když absolutně odmítám respektovat to, co říkají..."

V Dánsku není popírání holokaustu trestným činem, jako třeba v Německu. Ve skandinávské zemi jde svoboda vyjadřování tak daleko, že můžete vylézt na hlavní kodaňské náměstí v uniformě SS, hajlovat a nehrozí vám trestní stíhání. Maximálně Vás zlynčují kolemjdoucí, tvrdí Morten Messerschmidt.

"Nemáme žádná zákonná omezení týkající se symbolů nebo historických skutečností," doplňuje politik, který je v souladu se stranickou politikou radikálním euroskeptikem. Morten Messerschmidt svůj odpor vůči Bruselu demonstruje i na případu Mohamedových karikatur.

"Myslím si, že Evropská unie byla velmi slabá, hlavně na počátku sporu. Když se podíváte na všechny rezoluce Evropského parlamentu, na všechna prohlášení eurokomisařů; není v nich snad jediná věta, která by neobsahovala zmínku o lidských právech, demokracii a vůbec hodnotách, které jsou nám tak drahé. Proto jsem byl velmi zklamaný, jak dlouho unii trvalo, než zaujala postoj, v němž brání svobodu tisku a svobodu projevu," říká v rozhovoru pro Český rozhlas Morten Messerschmidt.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme