Italský deník: Byl jsem vyslancem italského umění, tvrdí baletní hvězda La Scaly

Pro výjimečnou show potřebujete výjimečné lidi. Už před pěti lety začali Italové dávat dohromady tým lidí, který připraví úvodní a závěrečný ceremoniál 20. zimních olympijských her 240 profesionálů. Většina z nich jsou Italové, najdete mezi nimi ale experty z dalších 15 zemí. Všichni ale musejí "myslet italsky". Vy, kdo jste večer sledovali úvodní ceremoniál, jistě potvrdíte, že na olympijském stadionu předvedli neopakovatelnou světelnou show a připomněli světu snad všechno, co k Itálii neodmyslitelně patří. Jedním z hlavních účinkujících byl tanečník Roberto Bolle, momentálně hlavní hvězda baletu milánské La Scaly. Po slavnostním ceremoniálu s ním mluvila redaktorka Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál 20. zimních olympijských her v Turíně

Zahajovací ceremoniál 20. zimních olympijských her v Turíně | Foto: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník: Byl jsem vyslancem italského umění, tvrdí baletní hvězda La Scaly

Roberto Bolle byl už jako malý největším talentem v Itálii, jako velmi mladého ho přijali do baletní školy milánské La Scaly. Tam si ho všiml Rudolf Nurejev a dal mu roli v baletu Morte a Venezia. O dva roky později už byl hlavní hvězdou italského baletu. Včera večer měl velkou premiéru. Nikdy před tím na stadionu nevystupoval.

"Bylo to fantastické, absolutně výjimečné, byl to krásný zážitek. Vidí tě desetitisíce lidí na stadionu, možná miliardy na celém světě. Neubráníš se emocím. Jsem moc šťastný. Sám za sebe ale i kvůli tomu, jakou váhu měl tanec v tom programu," řekl mi krátce po půlnoci Roberto Bolle.

Vystupoval v nejmoderněji pojaté části programu nazvané od futurismu k budoucnosti. A celá tato část show měla světu připomenout, že futurismus se zrodil v roce 1909 v Itálii a odkryl světu novou krásu: krásu rychlosti.

"Ukázali jsme světu, řekněme, příchuť italského tance. Byl jsem takovým vyslancem italského umění, a jsem moc hrdý, že si vybrali právě mě," dodává Roberto - od roku 1999 také vyslanec dobré vůle organizace UNICEF. Podle něj byly přípravy programu hodně náročné, hlavně kvůli počasí, hodně zkoušek museli kvůli dešti nebo sněhu zrušit.

"Začali jsme s přípravou už v září loňského roku. Nacvičovali jsme moje sólo a vystoupení mladých baletek. Pak jsme na dva měsíce nechali číslo, jak se říká, uležet a znovu jsme začali v prosinci, na začátku prosince, to už ale na stadionu. Bylo to hodně těžké. Ještě pořád nemůžu věřit tomu, že se to povedlo," usmívá se Roberto Bolle a naráží hlavně na to, že na stadionu měl hodně těžké podmínky.

Nejenže je otevřený, a tak tam byla zima, a na povrchu jeviště se moc dobře tančit nedá, ale musel mít speciální sluchátka, aby ho nerušila při tanci ozvěna stadionu a hlavně bylo všechno rychlé a každý musel po vystoupení okamžitě vyklidit prostor. Až teď mu dochází, mezi jakými osobnostmi vlastně vystupoval: Sophia Lorenová, Lucciano Pavarotti, Giorgio Armani, grafik Pininfarina.

"Znamená to kvalitu, italskou kvalitu. I když je jiná doba, Itálie a Italové se drží svých tradic, umění, kultury. Na poli krásy, módy, filmu, umění, grafiky. Byli tady představitelé tolika oblastí. Je to příjemný pohled na současnost a hlavně výzva pro budoucnost."

Je to ale podle něj také výzva pro sportovce, nejen ty italské. "Tak samozřejmě nejbližší nám, tanečníkům, je krasobruslení. Krasobruslaři musejí také studovat tanec a mají podobný cit pro hudbu jako my. Pak ještě budu sledovat slalom. Tak je jasné, komu budu držet palce, ale uvidíme, kdo vyhraje."

A palce bude držet samozřejmě italskému slalomáři Giorgiovi Roccovi. Ten je v těchto dnech miláčkem Italů a všichni ho považují za hlavního adepta na zlatou medaili.

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme