Írán otiskl odvetu za karikatury proroka Mohameda

Kolem karikatur proroka Mohameda by mohlo propuknout nekontrolovatelné násilí. Varovala před tím šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Situace by se podle ní vymkla kontrole zejména tehdy, pokud nepokoje bude jako dosud někdo podněcovat. V této souvislosti zmínila soutěž o nejlepší komiks na téma holocaust, kterou vypsaly íránské noviny jako odvetu za publikaci karikatur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Condoleezza Riceová

Condoleezza Riceová | Zdroj: ČTK

Vlády islámských zemí, především Íránu a Sýrie, by se podle americké ministryně v aféře Mohamedových karikatur měly chovat zodpovědněji.

"Nerada slyším od íránské vlády výhrůžky, že začne publikovat komiksy o holocaustu. Kdyby raději řekla, ať se lidé neuchylují k násilí, bylo by to mnohem zodpovědnější," uvedla Riceová.

Soutěž o nejlepší komiks o holokaustu dnes odstartoval nejčtenější íránský deník Hamšahrí. Vítězové soutěže se mohou těšit na dvě zlaté mince v hodnotě 185 dolarů. Íránský prezident Ahmadínedžád holokaust opakovaně zpochybnil jako mýtus.

Zesměšňující obrázky Mohameda vyšly poprvé v dánském deníku Jyllands-Posten, pak je přetiskla řada dalších evropských listů. Karikatury vyvolaly bouři nevole v muslimském světě. Protesty se v některých zemích zvrhly v násilnosti, které stály život nejméně 11 lidí.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme