Íránský deník zahájil soutěž o karikaturu holokaustu

Nejčtenější íránský deník Hamšahrí dnes zahájil mezinárodní soutěž o nejlepší karikaturu s tématem holokaustu. Podle něj jde o zkoušku, zda Západ i v tomto případě bude tolik obhajovat svobodu projevu jako v případě karikatur proroka Mohameda, které v září zveřejnil dánský tisk a které rozpoutaly v islámském světě v posledních týdnech rozsáhlé nepokoje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karikaturisté íránského deníku Hamšahrí

Karikaturisté íránského deníku Hamšahrí | Foto: AFP

Soutěž byla zahájena na internetových stránkách deníku pod výzvou v angličtině a perštině: "Jaké jsou hranice západní svobody projevu?" Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, jehož země v tomto pololetí předsedá Evropské unii, odsoudil zveřejnění karikatur s tím, že jde o špatné využívání symbolů a porušování tabu, jakým je holokaust.

Soutěž přichází několik měsíců poté, co íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vzbudil mezinárodní rozhořčení svým prohlášením, že holokaust je mýtus a že Izrael by měl být vymazán z mapy. Soutěž se také koná v době, kdy v muslimských zemích pokračují protesty kolem karikatur proroka Mohameda. Ty zveřejnil jako první dánský tisk a poté je přetiskla řada především evropských médií.

O tom, že Evropská unie nedopustí, aby se opakovaly urážky islámu, přijel do saúdskoarabské Džiddy ujišťovat vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. V Saúdské Arábii zahájil cestu po Blízkém východě, kterou chce v muslimském světě zklidnit napětí vyvolané karikaturami proroka Mohameda.

"Ujišťuji vás, že učiníme maximum pro to, aby se to znovu neopakovalo, protože se navzájem potřebujeme," řekl Solana po jednání s vedením Organizace islámské konference. V Rijádu se má sejít s králem Abdalláhem a pak má pokračovat do Egypta, Jordánska, na palestinská území a do Izraele. Saúdská Arábie z Dánska kvůli karikaturám odvolala svého velvyslance a bojkotuje dánské zboží.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen po setkání se zástupci umírněných muslimů prohlásil, že islámský svět získal falešné představy o Dánsku. Dále řekl, že Dánsko je otevřenou a tolerantní zemí, ve které jsou respektována všechna náboženská vyznání. Ocenil také organizaci umírněných dánských muslimů, kteří pomáhají uvádět tyto mylné představy na pravou míru.

Zdenka Turková, Lubica Bergmanová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme