Problémy s dopravou pomůže Krumlovu řešit stát

16. únor 2006

Problémy s objížďkou v Českém Krumlově, která tam od poloviny ledna kvůli hrozbě pádu kamenů ze skály na silnici komplikuje dopravu, pomohou řešit státní peníze. Prvním krokem, na který nyní ministerstvo dopravy slíbilo uvolnit z mimořádné rezervy až dva miliony korun, bude rozšíření současné silnice o nový chodník, takže by tam v dubnu už měla auta opět jezdit v obou směrech. Fungující dopravní spojení je pro historické město důležité i proto, že je navštěvuje mnoho českých i zahraničních turistů.

Nyní je polovina hlavního tahu I/39 ve směru od Českých Budějovic na Lipno a hraniční přechod Strážný zavřená, protože hrozí nebezpečí, že do jízdního pruhu u skály spadnou další kameny. Na opačné straně se začne v březnu stavět provizorní chodník. "Vysuneme pak oba jízdní pruhy směrem od skály tak, aby tam zůstal prostor pro padající kameny a byla zajištěna bezpečnost projíždějících automobilů," řekl novinářům náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek. Dodal, že silnice se tím rozšíří o nynější chodník, takže tudy v obou směrech bude moci projíždět veškerá doprava, ale omezenou rychlostí. Současná objížďka totiž značně ztěžuje život řidičům, kteří tvrdí, že trasa je ve špičkách přetížená. Proto bylo třeba obnovit provoz v obou jízdních pruzích do začátku turistické sezony.

Zároveň je ale třeba hledat peníze na sanaci skalního masivu, který je pro Krumlov dlouhodobou hrozbou. Loni v listopadu ho město nechalo zabezpečit za 419.000 korun, bylo to ale jen řešení havarijního stavu. Při sněhové kalamitě letos v lednu se tam na silnici zřítily další kamenné bloky. Nikoho nezranily, podle geologického posudku je ale toto místo nadále nebezpečné. Sanace skály si podle předběžných odhadů vyžádá desítky milionů korun. "Je jasné, že město i kraj by takové prostředky hledaly obtížně, proto budu hledat možnosti, jak sanaci financovat z centrálních fondů," řekl novinářům předseda KDU-ČSL a jihočeský volební lídr Miroslav Kalousek. Snahou je zabezpečit skálu, která je částečně ve vlastnictví města a soukromých osob, do letošního podzimu.

Silnici I/39 spravuje Ředitelství silnic a dálnic, jihočeský hejtman Jan Zahradník proto v lednu požádal premiéra, aby vláda našla prostředky na co nejkratší obnovení provozu v tomto místě. "Zobousměrnění tohoto problematického místa je námětem kraje zhruba z poloviny ledna letošního roku," řekl ČTK krajský radní Robin Schinko.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio