EU se dohodla na vytvoření mírových sil pro Afghánistán

Summit Evropské unie v bruselském Laekenu se také usnesl, že do mezinárodních mírových jednotek v Afghánistánu se zapojí všechny členské státy unie. Neoficiálně se hovoří o tom, že patnáctka pošle do této země několik tisíc vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ze summitu EU

ze summitu EU | Zdroj: ČTK

Evropská unie učinila historické rozhodnutí, což ocenil belgický ministr zahraniči Louis Michel. Všechny státy EU podle něj souhlasily s tím, že se zapojí do mírových jednotek pro Afghánistán, které brzy vzniknou pod mandátem Rady bezpečnosti OSN. Rozhodnutí summitu v Laekenu má velký význam - je to vyjádření jasné politické vůle, která dokazuje, že společná zahraniční a bezpečností politika unie začíná fungovat, řekl Michel.

V kuloárech summitu se mluví o tom, že unie vyšle tři až pět tisíc vojáků. Tisíc jich dodá Velká Británie, která má mírovým silám velet. Belgický ministr zahraničí připomněl, že mezinárodní jednotky budou v Afghánistánu pomáhat tamní přechodné vládě zajišťovat bezpečnost. Rada bezpečnosti OSN ale mírové síly asi nevybaví mandátem pro to, aby oddělovaly znepřátelené skupiny.

Dnešní vrcholné jednání Evropské unie provázela demonstrace asi 25 000 členů a příznivců nevládních organizací. Po skončení vcelku klidné akce zaútočilo několik desítek mladých radikálů na příslušníky policie. Ta použila vodní děla. V průběhu demonstrace výtržníci rozbili výlohy nejméně dvou bank a okna jedné policejní stanice. Policie se však nenechala vyprovokovat a kvůli hrstce výtržníků demonstraci nenarušovala. V průvodu převažovala hesla požadující jinou globalizaci - ekologičtější, sociálnější a humánnější.

Milan Fridrich, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme