Česko zvýší zásoby antivirotik proti ptačí chřipce

Česká republika posiluje preventivní opatření proti ptačí chřipce. Bezpečnostní rada státu zvýšila o osm procent počet lidí, kteří by dostali antivirotika. Příští rok by tak měla být proti ptačí chřipce chráněna pětina populace, což je dobrý standard v zemích Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

divoké husy ve východní Francii

divoké husy ve východní Francii | Zdroj: ČTK

Antivirotika by se rizikovým skupinám podávala v případě vypuknutí pandemie - v prvních třech až čtyřech měsících, než by se podařilo vyrobit pandemickou vakcínu. Tou by pak bylo očkováno asi 60 procent občanů. Přednostně by ji dostaly profese, které musejí zajistit chod státu, například zdravotníci a energetici.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta by byli očkováni i lidé, které by nákaza ohrožovala nejvíce. V této chvíli je ale těžké určit, kdo by byl do této rizikové skupiny zařazen.

"Zatím ten virus H5N1 hlavně v Asii napadá malé děti a mladé lidi, ale opravdu tuto citlivou skupinu budeme schopni definovat potom, až ten virus - nedej bože - se bude přenášet z lidí na lidi. Zatím se nikde na světě nepřenáší mezi lidmi, zatím se jenom přenesl ze zvířete na člověka," zdůraznil hlavní hygienik.

Podle Michaela Víta by v případě pandemie mělo zmíněných 60 procent populace vakcínu zdarma. Distribuční firmy by jí ale mohly dovézt více, aby se dostalo i na ostatní zájemce. Ti by si ovšem očkovací látku museli nejspíš zaplatit sami.

Pavla Dluhoschová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme