Městský úřad v Č. Krumlově bude využívat sluneční kolektory

2. březen 2006

Střechu českokrumlovského městského úřadu doplní před letošním létem sluneční kolektory. Projekt, který radnice připravuje ve spolupráci s českobudějovickým občanským sdružením Energy Centre, uhradí z části peníze z Evropské unie.

Město nechá na svoji budovu v Kaplické ulici zřejmě v květnu nebo červnu instalovat 48 slunečních kolektorů na ploše 85 metrů čtverečních. "Projekt nás zaujal tím, že nabízí nejen možnost finančních úspor městu, ale představuje i ochranu životního prostředí," uvedl českokrumlovský starosta František Mikeš, který chce předat zkušenosti s touto energií i starostům dalších obcí. Solární panely jsou v Krumlově už na střeše gymnázia.

Celkové náklady na projekt jsou vyčísleny na téměř 2,2 milionu korun, z nichž zhruba 1,6 milionu korun zaplatí Evropská unie v programu Phare CBS 2003. Součástí budou dva semináře pro starosty a veřejnost, vydání publikace a vznik školicího programu. "Zástupci veřejné správy, firem a projektantů se díky němu seznámí s tematikou jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů energie, s úspornými stavbami a legislativou," dodala mluvčí radnice Jana Zuziaková.

autor: čro čb
Spustit audio