Čeští vědci vyvinuli novou vakcínu proti zánětu středního ucha

24. září 2010

Novou očkovací látku omezující riziko onemocnění zánětem středního ucha, jímž trpí především děti, vyvinuli vědci z Univerzity obrany v Hradci Králové. Informoval o tom britský odborný magazín The Lancet, ze kterého citovala agentura Reuters. Vědci zjistili, že u dětí naočkovaných touto látkou v prvních šesti měsících života se snížil počet případů onemocnění zánětem o 30 procent. Zánět středního ucha se projevuje horečkou, bolestí a někdy také nemocní špatně slyší. Nemoc často následuje po nachlazení, především u malých dětí. Léčí se obvykle antibiotiky.

Vedoucí výzkumu Roman Prymula se svým týmem testoval vakcínu u asi 5000 dětí, které dostaly buď tři dávky očkovací látky a poté do 15 měsíců života takzvané posilující očkování, nebo vakcínu proti žloutence typu A. Skupina, která byla očkována proti žloutence, sloužila jako kontrolní skupina.
"Výzkum ukázal statisticky podstatný a klinicky významný pokles případů výskytu akutního zánětu středního ucha," uvedl Prymula podle agentury Reuters.

Logo
Spustit audio