Společnost Terex prý uvažuje o odchodu z Tatry Kopřivnice

Americká společnost Terex Corporation, která vlastní 80 procent akcií kopřivnické Tatry, zvažuje svůj odchod z továrny. Radiožurnálu to řekl prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek s tím, že firma uzavřela v polovině února výběrové řízení na zájemce o její kapitálový podíl v Kopřivnici. Akcie ale zatím podle Hynka neprodala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatra

Tatra | Foto: Jan Rosenauer

Americká společnost Terex, která vlastní 80 procent kopřivnické Tatry, chce prodat svůj kapitálový podíl a z továrny odejít. Českému rozhlasu to řekl šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Jedním z důvodů podle něj může být novela zákona o utajovaných informacích. Ta podle Hynka diskriminuje zahraniční firmy, které kapitálově vstoupily do českých zbrojovek. Podle normy, která platí od ledna, nemohou být totiž cizinci nejen členy představenstva, ale ani dozorčí rady, protože jim novela ukládá, aby měli bezpečnostní prověrky.

Ty ovšem mohou získat jen občané České republiky, zdůrazňuje Hynek: "Terex jako velký nadnárodní koncern má prostě svůj model, který nebude měnit, jestliže si nějaká malá země usmyslí je k tomu vlastně nutit. Takže, oni mají Američany v dozorčí radě a oni nemohou ani ty Američany nechat prověřit, protože ten zákon to neumožňuje. I toto třeba možná vedlo Terex k rozhodnutí, že svůj podíl ve firmě Tatra prodá."

Ještě loni museli být prověřeni jen členové představenstva. Zahraniční investoři tak mohli delegovat své zástupce do dozorčí rady, aby měli kontrolu nad vloženým kapitálem. Podle zdrojů Radiožurnálu se už ozvala i Obchodní komora Spojených států. Ta se začala zajímat o to, zda náš stát neomezuje práva amerických společností, které vlastní akcie českých zbrojovek.

Člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Tomáš Kladívko připouští, že parlament pravděpodobně schválil špatnou normu: "Nový zákon a jeho praxe už vlastně přinesla za první dva měsíce nejasné věci, je vidět, že to dělá problémy. Pokud dojdeme k dohodě se zastupiteli Asociace obranného průmyslu, že je to věc, která vadí obchodování, vadí některým vlastníkům - hlavně ze zahraničí, tak myslím si, že bude vůle Poslanecké sněmovny krátkou novelou tohoto zákona tento problém vyřešit ke spokojenosti.".

Na problém upozorňuje právě česká Asociace obranného průmyslu. Novela by mohla zkomplikovat i úsilí vlády nalézt vhodného zájemce o Aero Vodochody. Toto firma vyrábí vedle civilních i bojová letadla a má tudíž licenci pro obchod s vojenským materiálem.

Americká Terex Corporation vstoupila do kopřivnické Tatry v roce 2003. Před tím se továrna potácela dlouhá léta na pokraji bankrotu, obrat přinesl právě až Terex. Jeho příchod do Kopřivnice byl přirovnáván ke vstupu Volkswagenu do mladoboleslavské Škodovky.

Terex Corporation získala loni v březnu prvních deset procent akcií Tatry od společnosti Vectra Limited a nyní v kopřivnické automobilce drží 80,51 procenta akcí. Firmě Vectra Limited zůstalo 11,11 procenta, zbytek cenných papírů připadá na drobné akcionáře.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme