V Polsku jde do kin film o Janu Pavlu II.

V Polsku jde dnes do kin filmový životopis největšího Poláka - Jana Pavla II. Slavnostní premiéra se konala včera večer v papežově rodných Wadovicích a nedalekém Krakově. Americký režisér John Kent Harrison film natočil v rekordně krátké době - od smrti Svatého otce ještě neuplynul ani rok. Více vám teď o filmu a jeho vzniku prozradí náš zpravodaj v Polsku Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Svatopetrský chrám z vatikánských zahrad

Pohled na Svatopetrský chrám z vatikánských zahrad | Foto: pellegrinocattolico.com

Film s prostým názvem "Jan Pavel II." začíná atentátem v roce 1981. Úvodní záběry jsou přesnou kopií televizních šotů z té doby. Celý film se snaží o maximální autentičnost. Do okamžiků po atentátu se prolínají papežovy vzpomínky na mládí i období komunistického útlaku. Mladého Karola Wojtylu hraje Cary Elwes a Jana Pavla II. Jon Voight. V projekčních síních strávil mnoho času sledováním archivních materiálů

"Měl jsem tu výhodu, že o papeži existuje mnoho videozáznamů. Byl snad nejfilmovanější osobností v dějinách lidstva. Snažil jsem se shlédnout veškerý dostupný materiál a přečíst co nejvíce o jeho životě, o dějinách a Polsku."

Americkému herci se podařilo vytvořit neobyčejně přesvědčivý obraz: "Zjistil jsem, že jsem na tu roli příliš vysoký. Vypadal jsem spíš jako kovboj než papež."

"Musel jsem se přizpůsobit jeho postavě, gestikulaci a pohybům. Cítím, že jsem se v průběhu natáčení změnil, jsem shrbenější a menší," vzpomíná Jon Voight. Dokázal také dokonale napodobit nezaměnitelný hlas nemocného Jana Pavla II.

"Když jsme poprvé navštívili laboratoř, kde se vyráběly kopie filmu, laborantky nevěřily vlastním uším a ptaly se: kde jste vzali papežův hlas?", říká producent Slawomir Jóžwik.

Dalších pozoruhodných detailů si všimli i diváci: " Viděli jsme, že s přibývajícím věkem a postupující nemocí se mění i charakter papežova písma."

Natáčení probíhalo v Krakově, Římě a v Apeninách. "Něco nás vedlo. Objevovaly se různé potíže a několikrát jsme si mysleli, že je nepřekonáme. Pak se ale náhle samy od sebe nějak vyřešily. Ta magická síla, která nás provázela, byla svým způsobem projevem svatosti Jana Pavla II," dodává režisér polské verze filmu Jerzy Łukaszewicz.

Americkou a italskou verzi režíroval John Kent Harrison. V této podobě je film téměř o hodinu delší a představuje papeže jako bojovníka za svobodu a mimořádnou politickou osobnost. S ohledem na amerického diváka zjednodušil a upravil některé události - například uspíšil vznik hnutí Solidarita a zvýraznil roli jeho předáka Lecha Walesy.

Z polské verze politické motivy vypadly - film zobrazuje Jana Pavla II. hlavně jako evangelistu, pastýře a myslitele. V této verzi trvá film dvě hodiny osm minut. "Myslím, že definitivní bude tato třetí verze. Nese velké poselství, v má sobě oheň a emoce," říká režisér Jerzy Łukaszewicz.

Slavnostní premiéry se účastnil prezident Lech Kaczyński, bývalý papežův osobní tajemník kardinál Stanislaw Dziwisz, jehož postava se mimochodem ve filmu také objevuje, polský premiér i předsedové obou komor parlamentu. Nejvíce ale bude záležet na tom, jak film přijmou obyčejní diváci.

"Celý film jsem proplakala. Všechny kapesníky jsou mokré." "Mně se líbilo, že film ukazuje papeže nejen jako Svatého otce, ale i jako obyčejného člověka - trpícího a nemocného."

Je to velká role Jona Voighta. Hraje znamenitě - nejsilnější je v momentech, kdy nic neříká a kamera na něj pomalu najíždí. Filmoví kritici asi tomuto dílu vytknou ledacos - schematičnost, příliš velké zjednodušení nebo popisnost.

Pro ty, kteří se chtějí především setkat s Janem Pavlem II., ale tato kritéria nic neznamenají: "Je to film, který člověka hluboko zasahuje. Je těžké říci, jestli je dobrý. V těchto kategoriích se o něm vůbec nedá přemýšlet."

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme