Ministr Pavel Němec nestandardně zasáhl do soudních řízení

Ministr spravedlnosti Pavel Němec nestandardně zasáhl do průběhu minimálně dvou soudních řízení. Čtyřem odsouzeným lidem přitom odložil nástup do vězení a dvěma z nich dokonce zaplacení soudem stanoveného peněžitého trestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mgr. Pavel Němec

Mgr. Pavel Němec | Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

V kauze ukradených granátů z vojenského skladu v Rožmitále pod Třemšínem podal druhou stížnost pro porušení zákona napadající stejný rozsudek. A to přesto, že bylo známo, že prvoinstanční soud bude rozhodovat o obnově celého řízení, protože korunní svědek změnil výpověď. Nejvyšší soud tuto stížnost označil za nepřípustnou.

V případě druhém - obchodníků s lehkými topnými oleji z Děčína - podal stížnost pro porušení zákona, aniž by četl spis. Radiožurnálu to potvrdila soudkyně Jana Kurešová: "Zaráží mě ten technický postup. Že vlastně po nás urgoval spis telefonicky, což také není obvyklé. Když jsme jim sdělili, že jim ho nemůžeme půjčit, protože tam probíhá porozsudkové řízení - vlastně pak ministr podal stížnost pro porušení zákona, aniž viděl spis."

Překvapivé také je, že odsouzení měli rozhodnutí o přerušení trestu v ruce dříve, než by o tom věděla soudkyně. Ministr Němec využil v obou případech svého nezadatelného práva podat stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu. Zdůvodňuje to tím, že prý v obou případech nebyly dostatečně posouzeny důkazy.

Ale například okolnostmi podání stížnosti v kauze ukradených granátů se začalo zabývat Nejvyšší státní zastupitelství. Němec své neobvyklé počínání hodnotí takto: "Trestní řád umožňuje podávat stížnosti pro porušení zákona nejen proti pravomocným rozsudkům, ale i proti jiným pravomocným opatřením v trestním řízení. Takže nevylučuji, že i v některých jiných případech budu první - a každý případ v právu je svým způsobem někdy první - a je dobré, pokud se k němu vyjádří Nejvyšší soud a zaujme tedy stanovisko, aby bylo jasné, jak v obdobných případech postupovat napříště."

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme