230 sladkých let. První český cukr vznikl ze třtiny ve zbraslavském klášteře

11. září 2017

Už jste si dnes osladili svůj pravidelný šálek čaje nebo kávy? Pak vězte, že v pondělí je to přesně 230 let od vyrobení první várky cukru u nás. Stalo se tak ve zbraslavském klášteře, který tehdy fungoval jako cukrovar.

„Technologie nebyly tak dokonalé, takže v někdejším cukru zůstal zbytek nečistot z cukrové třtiny. Měl tedy trochu našedlou barvu a pocit sladkosti byl o něco větší,” odhaduje Daniel Froněk z ministerstva zemědělství, podle kterého se za ta dvě staletí výrobní postup příliš nezměnil.

V roce 1787 ještě neznali výrobu cukru z řepy, ale pouze z cukrové třtiny, která se do českých zemí dovážela. A to díky holandskému obchodníkovi, který koupil polorozpadlý zbraslavský klášter, zrušený císařem Josef II.

„Budovy, kde jsou dnes vystaveny obrazy a malby, tehdy sloužily k výrobě cukru. Kolem areálu vznikla řada průmyslových budov,” říká Daniel Froněk.

Vyrábíme víc cukru, než spotřebujeme

České země se postupně staly cukrovarnickou velmocí, zvláště když se pak začal cukr vyrábět i z dostupnější cukrové řepy. Na konci 19. století u nás bylo kolem 230 malých cukrovarů. Bylo to ale neekonomické. A tak postupně zanikaly.

„Z jedné tuny cukrové řepy vznikne 16 až 18 procent cukru, suroviny proto potřebujete opravdu hodně. Od začátku všechny technology v cukrovarech tato ekonomická zálěžitost tlačila do toho, aby svou výrobu zlevňovali, tedy zvětšovali objemy nejen za den, ale i za celou sezonu.”

To platí dodnes. Přestože je v Česku už jen sedm cukrovarů, stála vyrábíme více cukru, než spotřebujeme, a proto jej vyvážíme.

autor: evk
Spustit audio