Americký Kongres prodloužil sporný protiteroristický zákon

Americký Kongres prodloužil platnost takzvaného Vlasteneckého zákona. Administrativa prezidenta George Bushe ho poprvé prosadila po teroristických útocích 11. září 2001. Zákon loni zablokovali demokraté, ale i část republikánů, která nesouhlasila s některými jeho pasážemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Zdroj: ČTK

Novelu kontroverzního zákona schválila těsnou většinou Sněmovna reprezentantů poté, co minulý týden prošla i Senátem. Bílý dům oznámil, že Bush podepíše zákon do pátku. Do té doby by totiž vypršela jeho platnost.

Bushova administrativa tvrdí, že Patriot Act je nepostradatelným nástrojem v boji proti terorismu. Zákon rozšiřuje pravomoci federálních orgánů při získávání soukromých informací. Podle kritiků však příliš zasahuje do občanských svobod.

Vlastenecký zákon se sestává z šestnácti ustanovení. Tři z nich bude nutné za čtyři roky znovu posoudit, ostatní byly přijaty natrvalo.

Martin Hromádka, Olga Baková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme