Polský publicista musí zaplatit pokutu za urážku papeže

Vysokou pokutu dostal známý polský publicista Jerzy Urban za urážku zesnulého papeže Jana Pavla II. Odvolací soud ve Varšavě zamítl Urbanovo odvolání a potvrdil výrok soudu nižší instance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní šéf satirického polského týdeníku NIE a bývalý mluvčí komunistické vlády Jerzy Urban v roce 2002 napsal posměšný článek o papeži. Nazval ho šedivým bůžkem, Brežněvem Vatikánu, živou mrtvolou a použil spoustu dalších přirovnání, která se hluboce dotkla většiny věřících Poláků.

Urban později prohlásil, že chtěl tímto drsným způsobem nemocnému papeži doporučit, aby se vzdal funkce, odpočíval a léčil se. Soud odmítl argumentaci Urbanových obhájců, že jde jen o ostrou politickou satiru a nadsázku. Odvolal se přitom na vatikánské právo, které urážku hlavy katolické církve stíhá. Soud neuznal námitku, že by se v Polsku měl řídit polskými, a nikoli vatikánskými zákony.

"Obviněný Urban překročil hranice kritiky a satiry. Dopustil se urážky Jana Pavla II.," konstatoval soudce Jan Krosznicki dodal: "Znevážení papeže jako hlavy vatikánského státu bylo úmyslné a promyšlené."

Podle Jerzyho Urbana soud vytvořil nebezpečný precedens: "Bude to zvláštní precedens. Teď už bude v Polsku možné trestat i za publikování obrázků kačerů," uvedl Urban v narážce na příjmení polského prezidenta Lecha Kacyńského a jeho bratra Jaroslawa, které ve svých článcích důsledně nazývá bratry kačery případně kachnami.

Za urážku papeže musí Urban zaplatit pokutu 20 tisíc zlotých - tedy asi 150 tisíc korun.

"Když mě zavřou, tak budu sedět, když mě pověsí, budu viset. Pokutu zaplatím," prohlásil u soudu Urban. Ohradil se ale proti tomu, aby soudce nazýval Jana Pavla II. Svatým otcem, protože polský papež ještě nebyl oficiálně mezi svaté uveden. Na svém kritickém názoru k osobě Jana Pavla II. trvá: "Mě například urážejí různá představení o papežovi. Když se to ale někomu líbí, je to věc jeho názoru."

Na svém článku Urban trvá: "Dnes bych použil ještě silnější výrazy," prohlásil publicista. Jerzy Urban se domnívá, že další podobné soudní spory budou následovat: "Je to pouze jeden z cyklu procesů, které teď začnou. Polský tisk totiž kritizuje mnohé prezidenty, včetně polského."

Jerzy Urban se chce odvolat k mezinárodnímu soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme