Supermoderní sonda NASA začala kroužit kolem Marsu

Americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter nastoupila po sedmi měsících letu na oběžnou dráhu kolem Marsu. Oznámilo to kontrolní středisko NASA. Nejvyspělejší satelit, jaká kdy byl do kosmu vyslán, má během dvouleté mise na rudé planetě najít vhodná místa pro přistání robotů i lidských posádek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mars Reconnaissance Orbiter

Mars Reconnaissance Orbiter | Zdroj: ČTK

Sonda odstartovala k Marsu 12. srpna 2005. Na oběžnou dráhu Marsu dorazila v pátek ve 22:25 SELČ po sedmi měsících letu a překonání vzdálenosti 500 milionů kilometrů.

Radiové spojení mezi sondou a Zemí se před rozhodujícím manévrem na půl hodiny přerušilo, protože se Mars Reconnaissance Orbiter schovala za planetu.

V té době se zažehly motory, které zbrzdily její rychlost o 20 procent a umožnily jí nechat se "zachytit" přitažlivou silou Marsu. Ve chvíli, kdy se podařilo se sondou po plánovaném odmlčení znovu navázat kontakt, zavládlo v kontrolním středisku NASA v kalifornské Pasadeně bouřlivé nadšení.

Poslední hodiny byly pro experty NASA na Zemi náporem na nervy, svěřil se podle tiskových agentur programový manažer mise Doug McCuistion před citlivým manévrem. Kdyby se manévr nepodařil, sonda by se od Marsu začala vzdalovat.

Aparát se k Marsu blížil rychlostí 10.000 kilometrů za hodinu. Podle šéfa mise Howarda Eisena uspořila umělá družice Marsu během sedmiměsíčního letu tolik paliva, že bude moci být oproti plánu o sedm měsíců prodloužena také doba vyhrazená pro vědecké experimenty.

Sonda za 450 milionů dolarů je vybavena šesti vědeckými přístroji, včetně kamery s největším rozlišením, jaké kdy NASA použil na zařízení vyslaném do kosmu. NASA chce během zkoumání najít na Marsu vhodná místa pro přistání robotů a jednou i kosmonautů. Kromě toho se očekává, že sonda pomůže vědcům i veřejnosti odpovědět na otázku, zda na sousední planetě někdy existoval, nebo existuje život.

Na oběžné dráze Marsu nyní pobývají tři sondy - americké Mars Global Surveyor a Mars Oddyssey a evropská Mars Express. Na povrchu rudé planety také stále pracují americké roboty Spirit a Opportunity.

Martin Hromádka, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme