Senátu se nelíbí věkové omezení pro umělé oplodnění

Věkové omezení pro umělé oplodnění by nemělo platit pro manželské či partnerské páry. Přesvědčena je o tom většina senátorů. Na anonymní dárkyně vajíček by se ale měl věkový limit od 18 do 35 let vztahovat, podobně jako i na anonymní dárce spermií limit do 40 let. Celý návrh zákona o výzkumu na lidských kmenových embryonálních buňkách se s těmito změnami teď znovu vrací do Sněmovny k novému hlasování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác

Valdštejnský palác | Foto: Jan Rosenauer

Většina senátorů to uznává. "Zejména u mužů věk nad 40 let není ničím mimořádným pro otcovství," připouští šéfka senátního zdravotního výboru Alena Palečková z ODS. A jak dodává, ženy jsou na tom podobně. "Roky utíkají a často dojde k možnosti asistované reprodukce až právě někdy v tom věku kolem 35. roku."

Manželské páry by podle senátorů také nemusely podstupovat nákladná genetická vyšetření, která by jejich snahu o potomka zbytečně prodražovala a komplikovala.

Návrh popisuje i pravidla výzkumu na lidských embryonálních buňkách - právě ta ale málem ohrozila celý zákon. "Z důvodu výhrady svědomí podávám návrh na zamítnutí této předlohy," oznámil lidovecký senátor Jiří Stodůlka. Podporu u většiny svých kolegů však nenašel.

Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme