Prezidentem Běloruska znovu A. Lukašenko

Ve volbách získal 82,6 % hlasů. Po sečtení všech odevzdaných hlasů to oznámila ústřední volební komise. Opozice hlasování označuje za frašku a po uzavření volebních místností svolala protestní shromáždění do centra běloruské metropole Minsk. Současně hlavní opoziční kandidát Aljaksandr Milinkevič žádá uspořádání nových voleb. Sám získal šest procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleksandr Lukašenko

Aleksandr Lukašenko | Foto: www.profindpages.com

Pro dalšího kandidáta opozice Aljaksandra Kozulina hlasovalo 2,3 procenta voličů. Lukašenkův spojenec Sjarhej Hajdukevič přesvědčil 3,5 procenta hlasujících. Lukašenkovo vítězství ve volbách se všeobecně očekávalo. Podle opozice i mezinárodních pozorovatelů kampaň i hlasování provázela řada neregulérností. Opozice měla také jen minimální přístup do médií.

Na náměstí v centru metropole Minsku se po uzavření volebních místností shromáždilo několik tisíc demonstrantů.Demonstrace v centru Minska trvala asi dvě až tři hodiny, byla velmi špatně ozvučená. Prezidentským kandidátům, kteří vystupovali k asi patnácti tisícům lidí, kteří se tam sešli, nebylo příliš rozumět do té doby, než se podařilo uvést do provozu zvukovou techniku.

Proti Lukašenkovu režimu se protestovalo také v Praze. Na Václavském náměstí se sešlo asi 80 lidí, kteří spolu s běloruskými studenty demonstrovali za svobodné volby v zemi. "Lukašenko manipuluje volby a zastrašuje opozici," říká také ministr zahraničních věcí České republiky Cyril Svoboda. V diskusním pořadu České televize ale dodal, že je proti ekonomickým sankcím vůči Bělorusku, protože ve svém důsledku vedou proti samotným obyvatelům.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme