Kostel v Úhercích by se měl stát centrem kulturního a společenského života

22. březen 2006

Jeden z největších a nejkrásnějších kostelů severního Plzeňska - kostel svatého Josefa v Úhercích, který je v současnosti v havarijním stavu, by se měl stát centrem společenského a kulturního života v této oblasti. Na jeho záchranu je ale potřeba desítek milionů korun. Stavba v novorománském stylu, která už od 60. let chátrá, je výraznou dominantou obce a okolí, její velikost překvapí na první pohled. Obec má nyní sice jen 270 obyvatel, ale před rokem 1945 jich tu bylo třikrát víc a Úherce patřily k nejbohatším obcím na Plzeňsku, což také vysvětluje obří rozměry kostela.

Novorománský kostel svatého Josefa převzala obec předloni od církve a už založila nadaci osobností, odborníků a příznivců, kteří mají pomoci najít využití ojedinělé památky a přilákat investory nutných oprav. Starosta Miroslav Píšek se domnívá, že bez kostela upadá historie.

O památku, vysvěcenou v roce 1901, usilovaly Úherce několik let. V kostele, kde už se od 50. let vinou úbytku věřících nekonají pravidelné bohoslužby, budou výstavy, koncerty vážné i populární hudby, ale zejména pěveckých sborů, kterých jsou v oblasti desítky. Kostel stojí na návsi, jejíž plocha je větší než centrální náměstí v Plzni - 1,5 hektaru a na pozemku se už sto let slaví "na Josefa" první pouť v kraji.

Kostel je v havarijním stavu. Na obnovu je třeba minimálně 30 milionů korun, z toho na nejnutnější opravu střechy a věže šestinu. Úherce s ročním rozpočtem kolem 2,5 milionu korun na opravy kostela nemají. Nadace pro obnovu kostela svatého Josefa, jež nyní čeká na registraci u soudu, bude shánět sponzory a spolupracující agentury. Úherce už dva roky organizovaly sbírku a vybraly 300.000 korun včetně příspěvku biskupství a ministerstva kultury. Za tuto sumu opravily střechu v části za oltářem.

Logo

Letos chtějí obnovit strop, napadený dřevomorkou, na nějž už žádají čtvrtým rokem o peníze z programu záchrany architektonického dědictví. Dotace na obnovu interiérů chtějí také po krajském úřadu. Radnice chce také navázat spolupráci s obcemi v Německu, neboť v Úhercích žili před válkou téměř výhradně sudetští Němci.

autor: kos | zdroj: ČTK
Spustit audio