V České republice se podle Lidových novin rozmáhá obchod s lidmi

Zjištění Mezinárodní organizace pro migraci a La Strady otiskují dnešní Lidové noviny: Česká republika je rájem vykořisťovatelů. Takzvaná živnostenskou patnáctku představují Hospodářské noviny. Právo konstatuje, že více než polovina dětí, které loni zemřely při dopravních nehodách, nebyla ve vozidle připoutána. Mladá fronta Dnes zjistila, že atentátníci na Heydricha jsou pochováni v jednom hrobě s nacistickým pohlavárem K. H. Frankem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Česká republika je rájem vykořisťovatelů, píšou Lidové noviny. Mezinárodní organizace pro migraci a česká La Strada zjistily pro ministerstvo vnitra, že otrocká práce se v naší zemi rozmáhá. Může za to narůstající počet uprchlíků v krizové situaci, hlavně Ukrajinců, Moldavců a Mongolů. Někteří uprchlíci v českých podnicích pracují i osmnáct hodin denně, bez sociálního a zdravotního zabezpečení.

Otrocká práce se stala výnosným obchodem s lidmi. Novodobí otrokáři se na ni orientují, protože klesá zájem o prostituci. Nucená práce přitom ještě donedávna nebyla vůbec trestná. Paragraf o pracovním vykořisťování se do zákona dostal teprve před dvěma lety. Ani tak ale není jednoduché takové obchodování s lidmi odhalit. Firmy, které takzvaně zprostředkují práci, jsou totiž legálně zaregistrované, vysvětlují Lidové noviny.

Takzvaná živnostenská patnáctka - to je patnáct slibů podnikatelskému stavu, který chce ODS splnit po červnových volbách. Jak konstatují Hospodářské noviny, nejsilnější opoziční strana doufá, že se jí novým volebním programem podaří získat až milión voličů. Většina z patnácti bodů ruší pravidla, která zavedla vládnoucí ČSSD.

Zmizet by měly registrační pokladny i minimální daň. ODS chce také zavést roční daňové prázdniny. Ty by si podnikatelé mohli vybrat v jednom z příštích čtyř let. Nemuseli by platit daně, ale také by nedostávali dotace od státu. Někteří oslovení podnikatelé si ale myslí, že by jim takový systém nepomohl. Co pomůže malířům pokojů, nemusí vyhovovat třeba advokátní firmě, připomínají Hospodářské noviny.

Na českých silnicích loni zemřelo při dopravní nehodě 39 dětí. Víc, než polovina z nich nebyla připoutaná, zjistilo dnešní Právo. Někteří nezodpovědní rodiče pořád převážejí své ratolesti v autě bez dětské sedačky i bezpečnostních pásů. Může za to i fakt, že dětské sedačky jsou ze zákona povinné jen na dálnicích.

Se zavedením autosedaček na všech silnicích počítá až novela silničního zákona, která začne platit v červenci. V zákoně je ale dvouletá výjimka - děti se nemusí poutat při jízdě na krátké vzdálenosti. Právě při nich se ale, podle automotoklubu, stávají nejtragičtější nehody, upozorňuje Právo.

Bývalý poslanec Vladimír Doležal odchází z ODS. Podle informací Lidových novin se vzdal i šestého místa na jedné z kandidátek ODS. Doležal je obviněný z uplácení a nechce před volbami kazit dobré jméno občanských demokratů. Největší opoziční strana už předtím uvažovala o tom, že Vladimíru Doležalovi pozastaví členství ve straně, než se obvinění vyřeší. To se mělo stát do konce března. Šéf ODS Mirek Topolánek proto rozhodnutí bývalého poslance přivítal. Kdo bude v Praze 15 kandidovat místo Doležala, ODS zatím neřekla, dodávají Lidové noviny.

Kde jsou pochováni atentátníci na Heydricha? V jednom hrobě s nacistickým pohlavárem K. H. Frankem. Zjistila to náhodou Mladá fronta Dnes. Těla parašutistů Kubiše a Gabčíka, kteří zemřeli během atentátu na říšského protektora, leží v masovém hrobě v pražských Ďáblicích. Spolu s nimi je tam například i nacista Harald Wiesmann, odsouzený za vyhlazení Lidic.

Podle vojenských historiků je to ostuda. Už delší dobu upozorňují na masový hrob, kde vedle válečných a protikomunistických odbojářů leží i k smrti odsouzení kolaboranti. O zjištění historiků se doposud nikdo nezajímal. Možná jsme neměli vynechat veřejnost, říká jeden z nich, Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu. Vyspělost národa se poměřuje i tím, jak se chová ke svým padlým, řekl Mladé frontě Dnes.

Marián Vojtek, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme