Bývalá poradkyně ministra Ratha čelí obvinění z korupce

Policie obvinila bývalou blízkou spolupracovnici ministra zdravotnictví Davida Ratha Evu Klimovičovou z korupce. Podle státního zástupce Julia Lachnitta je Klimovičová stíhána za to, že asi před rokem žádala od pracovníka farmaceutické firmy Pfizer peníze za to, že mu zprostředkuje schůzku s tehdejším šéfem České lékařské komory Davidem Rathem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úplatek

peníze, úplatek | Foto: Rádio Praha

"Paní Klimovičová žádala od této firmy úplatek kolem tří milionů korun. Vazba nebude v tomto případě navrhována," upřesnil žalobce.

Klimovičovou, která řídila oborový časopis Tempus Medicorum, si vybral ministr David Rath za poradkyni. V listopadu, poté, co byl zveřejněn záznam, kde si říká o úplatek, na tuto funkci rezignovala.

Podle záznamu skryté kamery Klimovičová za peníze nabízela, že lék společnosti dostane do úhradové vyhlášky, která zaručuje, že lék budou zdravotní pojišťovny proplácet, a tím se zvýší jeho odbyt. Klimovičová podala na firmu Pfizer žalobu. Ministr Rath se od ní distancoval. Teď jí hrozí až pět let vězení.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme