Nepomucká nemocnice se přemění na archiv

30. březen 2006

Z bývalé záložní nemocnice pro případ války, která byla v roce 1978 postavena v Nepomuku, budou depozitáře státního oblastního archivu (SOA) pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Do budovy se již začaly vozit archiválie; ve finále by tam mělo najít práci 20 lidí. Po dokončení bude v Nepomuku druhý největší archiv v ČR po pražském na Chodovci. V roce 2008 ho ještě předběhne rozsáhlý Zemský archiv v Brně, který se nyní staví.

Všechna tři křídla bývalé záložní nemocnice budou rekonstruována nejdéle do tří čtyř let podle možností státního rozpočtu. Celková oprava má přijít na 25 milionů korun. První etapa bude hotová do konce roku. Jde o čtyři podlaží nad zemí a jedno podzemní. Budova je největší a oprava nejsložitější. Další křídlo má tři nadzemní a dvě pozemní podlaží a zadní trakt ve svahu tři podlaží nad terénem.

Logo

Do Nepomuku budou postupně přesouvány písemnosti ze Žlutic na Karlovarsku a Klatov, kde jsou depozitáře ve značně nevyhovujících prostorách. Žlutice budou přestěhovány ještě letos, Klatovy po skončení oprav v Nepomuku. Dále zůstanou depozitáře v Plzni a Karlových Varech v okresním archivu.

Jak řekl ředitel Státního oblastního archivu Plzeň Petr Mužík, archivovaných písemností stále přibývá. Od loňského roku se musí podle nového archivního zákona přebírat podnikové archivy. Kromě toho uchovává SOA písemnosti státní správy od historie do současnosti, rodinné archivy šlechty, velkostatků, zemědělských a lesnických organizací.

Státní oblastní archiv plánuje stavbu nové budovy v areálu bývalých kasáren Slovany. Má už koupenu parcelu 1,25 hektaru, na níž už jsou zbourány vojenské objekty. Se stavbou při Jasmínové ulici bude ale možné začít nejdříve po dokončení brněnského zemského archivu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio