Prezident vrátil Sněmovně zákon o nemocenském pojištění

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o převodu nemocenského na firmy. Norma jako jednu z hlavních novinek zaváděla povinnost firmám platit prvních 14 dnů nemocenskou svým zaměstnancům. A právě převod vyplácení dávek prezident považuje za omyl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Miroslav Konvalina

Prezident napsal předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, že zajištění zaměstnance v nemoci je buď veřejným statkem, a pak má být nemocenská placena z veřejných peněžních prostředků (které pro tento účel stát získává z obecných daní, případně ze specifické daně, která u nás dostala název nemocenské pojištění). Nebo je statkem soukromým, a pak si toto zajištění v nemoci musí platit zaměstnanec ze svého běžného příjmu (nebo ze svých úspor) a nebo se musí sám "nemocensky" pojistit. Dosud u nás existuje systém první.

Další důvody pro zamítnutí zákona Radiožurnálu zprostředkoval Klausův mluvčí Petr Hájek: "Zaměstnavatel by nesl odpovědnost za osobu zaměstnance jako celku, a to nelze. To by snad mohlo bát opodstatněné pouze v otrokářství. Za druhé, zaměstnavatel by platil náhradu mzdy, aniž by měl možnost kontrolovat, zda je tato náhrady mzdy oprávněná."

"Za třetí, by vlastně podle tohoto zákona docházelo ke značné diskriminaci celých skupin zaměstnanců. Neboť například ti, kdo mají takzvaně "sklony k nemoci," by se u zaměstnavatele dostali jaksi na černou listinu," vysvětlil Radiožurnálu postoj hlavy státu Hájek.

Ministr práce Zdeněk Škromach tvrdí, že nový systém schválený Ssněmovnou bude pro zaměstnavatele výhodný. Odvody jim mají klesnout z 3,3 procenta na 1,4 procenta. Škromach již dříve uvedl, že stát tak sice vybere o 18 miliard korun do rozpočtu méně, tyto peníze ale firmám zůstanou. Zaměstnavatelům se však navrhovaná změna nelíbí.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme