Německý fotbal slaví důležité vítězství v boji proti rasismu a xenofobii

Soud vyhověl hráči reprezentace tmavé pleti Patricku Owomoyelovi a vydal předběžné opatření proti krajně pravicové straně NPD. Ta vydala k červnovému mistrovství světa brožuru, kterou soudce označil za rasistickou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion

Fotbalový stadion | Foto: Jan Rosenauer

Nacionálně-demokratická strana Německa umístila na titulní stranu své brožury fotku hráče národního týmu ve sněhobílém dresu s číslem 25, které nosí právě Owomoyela. Fotografii doprovází text: "Bílá! Nejen barva dresu. Za opravdové národní mužstvo!"

Podle soudu teď NPD tiskovinu nesmí distribuovat. V opačném případě straně hrozí pokuta 250.000 eur nebo jejím funkcionářům dokonce vězení. Patrick Owomoyela se ale domáhá i vysoké finanční satisfakce.

Extremisté také čelí žalobě ze spáchání trestného činu "podněcování k rasové nesnášenlovosti." Extrémní pravice si zasedla i dalšího reprezentanta Geralda Asamoaha. "Ochranný spolek Německo" nechal vylepit plakáty s fotkou rodilého Ghaňana a doprovodným xenofobním textem.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme