Ozvěny 11. dubna 2006

11. duben 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Levici a pravici v italských parlamentních volbách dělí pouhých 25 tisíc hlasů.

Majitelé domů mohou podle Ústavního soudu žalovat stát kvůli regulovanému nájemnému.

Husté sněžení zkomplikovalo život především řidičům a silničářům.

Na Novojičínsku se převrátil dálkový autobus na lince do Prahy.

Ozvěnami dnes vás provede Jana Lejpová. Přeji vám ničím nerušený poslech.

Výsledky italských voleb

Itálie zná vítěze parlamentních voleb. Minimálním rozdílem 7 setin procenta vyhrála středolevá koalice vedená bývalým předsedou Evropské komise Romanem Prodim. Těsnou většinu bude mít levice v obou komorách italského parlamentu. Na místě má Radiožurnál zvláštní zpravodajku Kláru Stejskalovou. Kláro, hezký podvečer.

Klára Stejskalová: Dobrý večer.

Jde už o definitivní výsledek voleb?

Klára Stejskalová: Na oficiální potvrzení si musíme ještě počkat, ale pravděpodobně se už nic nezmění. Nový volební systém je velmi složitý a do poslední chvíle se čekalo na hlasy ze zahraničí. Pravicový Dům svobody ovšem výsledky zpochybňuje a žádá přepočtení všech volebních lístků. Jde o nejtěsnější volební vítězství, o kterém rozhodlo 25 tisíc hlasů. Berlusconi se zatím nevyjádřil a nepřiznal porážku. Italský prezident Chiampi ale hodnotí průběh voleb kladně s tím, že vysoký počet hlasujících, který dosáhl 83 procent, potvrzuje občanskou zralost Italů.

Kláro, vystoupil už Romano Prodi a jestli ano, jaké bylo jeho vystoupení, to první?

Klára Stejskalová: Prodi řekl, že i přes téměř shodný výsledek nemá v úmyslu svěřit vedení ani jedné parlamentní komory opozici. A vyjádřil naději, že finanční trhy i mezinárodní společenství přijmou výsledky italských voleb kladně. Na trzích s cennými papíry je ale patrná nervozita a analytici soudí, že nová vláda to bude mít těžké, protože k prosazení základních strukturálních reforem bude mít velmi malý manévrovací prostor.

Tak to byla aktuálně v Ozvěnách dne reportérka Klára Stejskalová. Díky, na slyšenou.

Klára Stejskalová: Na slyšenou.

Náhrada škod majitelům domů

Majitelé domů se mohou domáhat po státu náhrady za škodu, která jim vzniká regulovaným nájemným. Upozornil na to Ústavní soud. Kvůli nečinnosti parlamentu je stát podle ústavní soudkyně Ivany Janů zodpovědný za škody vznikající majitelům domů. Jak Radiožurnálu řekl předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček, rozhodnutí Ústavního soudu ohledně nájemného už bylo tolik, že už nikdo ani neví, které zákony vlastně platí a které neplatí.

Stanislav Křeček: Já čtu názor Ústavního soudu tak, že Ústavní soud odmítl právo majitelů domů požadovat nájemné zpětně. A to byl ten princip, který sám soudce vetoval. Ústavní soudkyně mu řekla, že nelze se domáhat nájemného zpětně, jak se majitelé domnívaj a pokud se domnívaj, že jim vzniká škoda, mohou se obrátit jedině na stát, nikoliv na nájemníky. Škoda ovšem vzniká podle našeho práva porušením právních povinností a nevím, jakou právní povinnost by měl porušit stát.

Mají majitelé domů šanci uspět u soudu? Na to se v magazínu Stalo se dnes krátce po 21. hodině budeme ptát předsedy Soudcovské unie Jaromíra Jirsy.

Dešťové a sněhové srážky

Dešťové a znovu i sněhové srážky zasáhly mnohé regiony naší republiky. Až 30 centimetrů sněhu napadlo včera a v noci na dnešek na Šumavě. Podle Josefa Cinka z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu to zřejmě bylo nejvíc z celé země. Od rána proto zaměstnávají hasiče v kraji padlé stromy, které má na svědomí právě těžký mokrý sníh. Navzdory ročnímu období se dnes do bílého probudily také alpské oblasti Německa, Rakouska a Švýcarska. Desítky centimetrů nového sněhu a v některých místech i sníh s deštěm komplikovaly hlavně dopravu.

Havárie linkového autobusu

Na Novojičínsku ráno havaroval plně obsazený autobus. Polovina ze 30 pasažérů utrpěla lehčí zranění. 2 zůstávají v nemocnici. Vůz vjel na vyfrézovaný kraj vozovky, dostal smyk a převrátil se do příkopu. Řidič je podezřelý z obecného ohrožení, může skončit až na 3 roky ve vězení. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Andrea Čánová.

Andrea Čánová: Většinu z cestujících lékaři po ošetření pustili z nemocnice domů. Řidič autobusu je podezřelý z obecného ohrožení.

Zuzana Mynářová: Protože se jednalo o vážnou dopravní nehodu, při které mohly být z nedbalosti řidiče ohroženy životy a zdraví více osob.

Andrea Čánová: Říká novojičínská státní zástupkyně Zuzana Mynářová. Podél opravované silnice bylo značení, že se na cestě pracuje. Jan Kudrna z Vysokého učení technického v Brně potvrzuje, že jízda na vyfrézované cestě je nebezpečná.

Jan Kudrna: To je skutečně zhoršeno, protože to je odstraněno nejméně 40 milimetrů nebo i víc vrstvy. To je neočekávaný okamžik, kdy dojde ke ztrátě ovladatelnosti vozidla. To je možný, ale v každým případě silnice byla poškozená, musela být označená, že jsou tam nerovnosti.

Andrea Čánová: Oslovení řidiči přiznávají, že vyfrézované silnice vyžadují zvýšenou opatrnost.

Dotazovaní: To ujíždí a chová se to jako na náledí skoro, když se to zaplní vodou. Každý si musí dávat pozor. Protože to pořád stahuje ten volant, jo.

Andrea Čánová: Ředitel Student Agency Radim Jančura chce odškodnit všechny cestující, kteří havarovali na pravidelné lince z Ostravy do Prahy.

Instalace informačních tabulí na D1

Naostro dnes začaly fungovat 4 informační tabule na hlavní dopravní tepně v zemi, dálnici D1. Jejich úkolem je informovat o stavu vozovky, počasí, ale hlavně o mimořádných situacích na dálnici. Tabule jsou na 89., 124., 155. a 180. kilometru D jedničky. Reportér Petr Večeřa zjišťoval, jak zařízení hodnotí po tříměsíčním zkušebním provozu sami řidiči.

Dotazovaní: Je to spousta peněz, měli to nacpat do silnic.

Petr Večeřa: Takové jsou názory některých řidičů z dálnice D1. Většina ale hodnotí informační tabule pozitivně.

Dotazovaní: Je to potřebná věc, protože ten provoz je čím dál větší v České republice a pociťujeme to všichni, jak kamionisté, tak i my, co jezdíme s osobními auty.

Petr Večeřa: Tabule informují především o situaci při průjezdu Vysočinou, kde bývá nejvíc dopravních kolapsů. Ostatně hned dva přinesl i dnešní spíše zimní než jarní den. Před osmou hodinou se stala nehoda na 171. kilometru ve směru na Prahu a provoz musel být zastaven na půl hodiny. Podobné problémy byly po 9. po sněhové bouři na 112. kilometru, kde havarovalo několik osobních automobilů. Informace na tabulích se podle ohlasů řidičů, které jsem dnes zaznamenal, objevují se zpožděním. Údaje totiž putují nejprve do ostravského centra a pak zpět. I když jde možná o malé zdržení, řidiči v kolonách na to mají jiný názor.

Přehled zpráv

Počasí lidem ve Veselí nad Lužnicí komplikuje úklid po povodni. Sněhová a dešťové srážky zpomalily pokles hladin Lužnice a Nežárky. Vysoká vlhkost vzduchu také brání vysoušení zaplavených objektů. Ve městě je stále zatopená část Sokolské ulice.

Česká spořitelna dnes skoro na 2 hodiny uzavřela většinu svých poboček v celé republice. Mimo provoz byly podle mluvčí spořitelny Kláry Gajdůškové kvůli výpadku elektronického systému. Teď už zase fungují normálně.

Na svou funkci rezignoval předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Richard Švarc. Opouští ji kvůli novému zákonu, podle kterého by v nově zvolených orgánech pojišťovny nemuseli už zástupci pojištěnců a zaměstnavatelů zasedat. Odejít z rady se chystají i někteří její další členové.

Nové manifestace ve Francii

Ve Francii se dnes znovu manifestuje. Odbory a studentské organizace sice dosáhly vítězství, když vláda prakticky stáhla kontroverzní návrh pracovních smluv, ale požadují zrušení i dalších dohod, které jsou součástí už přijatého zákona. Z Paříže pokračuje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Studentské demonstrace dnes pokračovaly ve Francii v menším rozsahu než v uplynulých dnech. V některých městech byla blokována doprava a protestní pochod přichystali studenti i v Paříži. Celkově blokovány jsou stále 4 univerzity a studenti čekají, jaký bude výsledek jednání ohledně nového návrhu zákona, který nahradí už stažený CTE. Předmětem kritiky jsou tentokrát už tři čtvrtě fungující smlouvy nového zaměstnání, takzvané CNE určené pro podniky s méně než 20 zaměstnanci, kteří mohou být propuštěni v průběhu dvou let bez udání důvodu. Smlouvy navíc nejsou limitovány věkem. Odbory požadují jejich zrušení, přestože podle informací vlády ty smlouvy pomohly snížit nezaměstnanost až o 6 desetin procenta.

Stávka lékařů v Německu

Do ulic německých měst zase vyšli lékaři. Tentokrát ovšem nešlo o praktiky, ale o zaměstnance univerzitních klinik. Svou práci přerušili v šestadvaceti německých městech a to je podle našeho berlínského zpravodaj Jiřího Hoška v nejnovější vlně protestů rekordní počet.

Jiří Hošek: Největší demonstraci lékařů dnes vidělo centrum Kolína nad Rýnem, kam přišlo asi 6 tisíc zdravotníků z celého Německa. Lékaři sdružení v odborové organizaci jménem Marburský svaz zopakovali svoje 3 hlavní požadavky. Tedy zvýšení platů o 30 procent, lepší pracovní dobu a zvláštní tarifní smlouvy pro lékaře. Místopředseda lékařských odborů Rudolf Henke televizi ZRD řekl, že požadavek na třiceti procentní zvýšení mezd možná vypadá hrozivě, ale že doktoři v okolních zemích takové platy mají. Henke zároveň upozornil na fakt, že 12 a půl tisíce německých lékařů specialistů si už kvůli přetrvávající krizi našlo práci v cizině. Provozovatelem univerzitních klinik jsou v Německu většinou jednotlivé spolkové země.

Obvinění 29 lidí z předloňských atentátů v Madridu

Španělský soud obvinil z účasti na předloňských krvavých atentátech u Madridu 29 lidí, z toho 5 Španělů. Půjde tak o největší proces s teroristy v Evropě. Kvůli složitosti a obsáhlosti spisu ale začne zřejmě až začátkem příštího roku. Obžalovací spis totiž čítá 1400 stran. Útočníci 11. března 2004 vyhodili do povětří 4 vlakové soupravy. Exploze usmrtily 191 lidí a 1500 dalších zranily. Podle soudce spáchala atentát buňka muslimských radikálů inspirovaná Al-kajdou.

Výbuch bomby v pákistánském Karáčí

Výbuch bomby v pákistánském Karáčí zabil na 4 desítky účastníků náboženského shromáždění na počest narození proroka Mohameda. Desítky lidí exploze v místním parku zranila. Zatím není jasné, kdo za atentátem stojí.

Zatčení mafiánského bose Bernarda Provenzana

Italská policie dopadla vůdce sicilské mafie a nejhledanějšího muže Itálie Bernarda Provenzana. Skrýval se před spravedlností přes 4 desítky let. Jak dodává spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi, mafiánského bose zadrželi policisté blízko sicilského městečka Corleone.

Vědunka Lunardi: Bernardo Provenzano se dostal na vrchol mafiánské organizace v Palermu v 70. letech, když nechal zabít všechny eventuální konkurenty. Byl obžalován jako mandant 127 vražd. Krátce na to však změnil taktiku a místo otevřeného střetu vsadil na korupci a nasazování svých lidí do institucí. V poslední době vydělával zejména na zdravotnictví. Své podnikání vedl bez telefonu, aby nemohl být vystopován. Policie nevěděla ani jako Provenzano vypadá, protože měla k dispozici pouze fotografii starou 50 let. K jeho dopadení nakonec přispěl jiný mafián, který začal spolupracovat s justicí. Pro italskou policii je to mimořádný úspěch.

Obavy lesnických firem ze ztrát

Lesnické firmy, které smluvně pracují pro státní podnik Lesy České republiky, se bojí miliardových ztrát a propouštění. Pokud Antimonopolní úřad potvrdí, že Lesy musejí zadávat tendery podle zákona o veřejných zakázkách, mohly by být dosavadní smlouvy neplatné a firmám by tak nastaly vážné ekonomické problémy. Rozhodnout chce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže do konce týdne. Téma pro redaktorku Vlastu Gajdošíkovou.

Vlasta Gajdošíková: Lesy České republiky konzultovaly postup při výběrových řízeních s Antimonopolním úřadem už vloni. Tehdy úřad vydal stanovisko, že Lesy podle zákona o zadávání veřejných zakázek postupovat nemusí. Letos v lednu však vydal rozhodnutí zcela opačné. Podnikatelé, s nimiž Lesy uzavřely smlouvy, se cítí poškozeni. Jak vysvětlil Petr Malina ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství.

Petr Malina: Ty škody by byly jednak na úseku ušlého zisku, dále by to byly škody z investic, které jsme učinili v době, kdy jsme se připravovali na plnění těchto smluv a dále by to byly přímé škody. To znamená odstupné zaměstnancům a tak dále.

Vlasta Gajdošíková: Předseda Antimonopolního úřadu Martin Pecina chce lesnickým firmám vyhovět, ale musí se řídit i stanoviskem Evropské komise.

Martin Pecina: V tomto okamžiku já žádnou škodu nevidím, a je to na jednání mezi Lesy České republiky a těma společnostma, a je to na tom, ať se ty lokality znovu vysoutěží, ale čím dřív tu situaci napravíme, tím asi lépe.

Omezení pro zahraniční firmy

Českým zbrojovkám, kam kapitálově vstoupili zahraniční investoři, hrozí, že přijdou o povolení k zahraničnímu obchodu se speciální technikou. Zatímco doposud nesměly mít cizí firmy své zástupce pouze v představenstvu, od září jim budou zapovězeny také dozorčí rady. Toto omezení přitom platí bez rozdílu jak pro občany členských států Evropské unie nebo Nato, tak i pro ty, jejíž domovinou je například země třetího světa, podléhající zbrojnímu embargu. Podrobnosti má redaktor Pavel Otto.

Pavel Otto: Ani americká společnost Terex proto nebude moci zakrátko kontrolovat hospodaření Kopřivnické Tatry navzdory tomu, že tam vlastní více než 80 procent akcií. 2 občan Spojených států, kteří v dozorčí radě Terex zastupují, by měla nejpozději v srpnu odvolat valná hromada. Pokud tak neučiní, může přijít Tatra podle novely příslušného zákona platné od ledna o obchodní licenci. Pražský advokát Petr Kučera to považuje za diskriminaci cizinců a dodává.

Petr Kučera: Zákon, který upravuje obchodování s vojenským materiálem, výslovně stanoví, že členy dozorčích rad společností, které s tim vojenským materiálem obchodují, musí být českými občany a musí mít trvalý pobyt na území České republiky.

Pavel Otto: René Kožíšek z Ministerstva průmyslu Rádiu Česko přiznal, že nové podmínky, v jejíž rámci mají cizinci absolvovat i přísné bezpečnostní prověrky, jsou zbytečně restriktivní. Ministerstvo má podle něj už připravenou novelu, kde chce současné požadavky zmírnit. Kožíšek ale nedokázal odhadnout, kdy parlament návrh schválí. Jiří Hynek z Asociace obranného průmyslu říká.

Jiří Hynek: Toto ustanovení vůbec nereflektuje na náš vstup do Evropské unie a může být předmětem případných sankcí Evropské unie vůči nám.

Pavel Otto: Problém je i v tom, že podle zákona mohou zahraniční investoři vlastnit maximálně 49 procent akcií té které české zbrojovky. Nelze se proto divit tomu, že se v poslední době množí spekulace o odchodu Terexu z Kopřivnice.

Design roku

Soubor nápojového skla Vicenza Jiřího Pelcla získal letošní národní cenu za design. Ocenění si tvůrce převzal v prostorách Betlémské kaple v Praze, kde byla také redaktorka Radiožurnálu Michaela Vetešková.

Michaela Vetešková: Design centrum České republiky vyhlásilo výsledky národní soutěže designérů letos po 15. Mezinárodní porota hodnotila 130 projektů a k celkovému ocenění navrhla 27 prací. Nejvyšší ocenění Design roku získal Jiří Pelcl za soubor nápojového skla Vicenza.

Jiří Pelcl: Mě inspirovaly tvary ženské u skla, protože jsou to tvary oblé, a příjemné pro každého.

Michaela Vetešková: Smysl soutěže Vynikající výrobek roku a Design roku vysvětluje ředitel Českého design centra Karel Kobosil.

Karel Kobosil: Především objevit obchodníkům české kvalitní výrobce a zároveň designéry, kteří s těmi výrobci spolupracují.

Michaela Vetešková: Porotci udělili v rámci soutěže také cenu za publicistiku redaktorovi Českého rozhlasu Janu Tůmovi.

Přehled zpráv

A je tu rekapitulace.

Pouhých 7 setin procenta rozhodlo o vítězi italských parlamentních voleb. Po přepočtu tak náskok Romana Prodiho před poraženým premiérem Silviem Berlusconim čítá pouhých 25 tisíc hlasů. Berlusconi výsledek odmítá uznat a chce překontrolování hlasů.

Majitelé domů se mohou domáhat po České republice uhrazení škody, která jim vzniká regulovaným nájemným. Upozornil dnes na to Ústavní soud.

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí očekává, že vlivem deště a sněžení mohou hlavně na Moravě stoupnout dolní toky. Ne ale významně.

Na Novojičínsku se převrátil dálkový autobus na lince do Prahy. Polovina z třiceti pasažérů utrpěla lehčí zranění, dva zůstávají v nemocnici.

Poslouchali jste Ozvěny dne, které pro vás připravil zpravodajský tým Radiožurnálu pod vedením Zuzany Bančanské.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu