Donucení k manželství může být v Německu trestné

Tzv. "sňatek z donucení" by v Německu mohl být v budoucnu trestným činem. Návrh zazněl z tábora křesťanských demokratů. Oběťmi takového jednání jsou většinou mladinké muslimky, kterým rodiče nebo bratři proti jejich vůli vnutí ženicha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snubní prstýnky

Snubní prstýnky | Foto: Jan Rosenauer

Diskusi o návrhu vyvolal čtvrteční verdikt v případu vraždy mladé Němky turecko-kurdského původu Hatun Sürücüové. Ta se vyvázala ze sňatku se vzdáleným bratrancem, který jí v patnácti letech domluvila rodina. Nejen kvůli tomu ji potom zavraždil její vlastní bratr.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu CDU Wolfganga Bosbacha by se v budoucnu donucení ke sňatku mělo stát trestným činem. Bosbach si představuje, že by pachatel mohl jít až na pět let do vězení.

Sociálně-demokratický expert Dieter Wiefelspütz ale upozorňuje na to, že už teď sobám zapojeným do takového jednání hrozí těžké tresty. Imigranti musejí dokonce počítat až s vyhoštěním ze země.

Vražda Hatun Sürücüové

Smýt rodinnou hanbu krví vlastní sestry. To byl motiv vraždy 23leté Němky turecko-kurdského původu Hatun Sürücüové, která loni otřásla Německem. V případu takzvaný "vraždy ze cti" berlínský Zemský soud za obrovského zájmu médií vynesl rozsudky. Nyní devatenáctiletý Ayhan Sürücü dostal za vraždu své sestry 9 let a tři měsíce ve věznici pro mladistvé. Oba jeho bratry soud osvobodil.

V posledních deseti letech zemřelo v Německu násilnou smrtí 40 žen kvůli tomu, že podle názoru vlastní rodiny porušily tradiční normy a pravidla chování. Patnáctiletou Hatun vzali její rodiče ze studií na gymnáziu a donutili ji provdat se v Turecku za vzdáleného bratrance. Ten ji soustavně bil a tak se Hatun vzepřela nejen jemu, ale i vůli rodiny a těhotná se vrátila zpátky do Německa. Tam porodila syna Cana, začala se učit elektroinstalatérkou a odložila muslimský šátek.

Nejmladší z jejích bratrů Ayhan se ale nemohl smířit s tím, že Hatun dala přednost tzv. západnímu stylu života. Podle něho tak rodinu zostudila. 7. února loňského roku sestru třemi výstřely z bezprostřední blízkosti zabil. Státní zastupitelství bylo přesvědčené o tom, že se na činu podíleli i jeho další dva bratři. Mutlu a Alparslan Sürücüovi ale dnes nakonec od soudu odešli jako bezúhonní občané.

"Z pohledu soudu shromážděný důkazní materiál nepostačoval. Výpovědi přitěžující svědkyně nebyly přijaty jako dostatečné k prokázání trestného činu. Svědkyně vypovídala jen o obsahu rozhovorů, které mezi sebou bratři vedli," dodal mluvčí státního zastupitelství, které zváží odvolání k vyšší soudní instanci.

Proti bratrům Sürücüovým svědčila vrahova přítelkyně. Kvůli četným výhrůžkám musela být přitom v programu na ochranu svědků. Na některé klíčové informace si ovšem osmnáctiletá dívka vzpomněla až na poslední chvíli a to podle předsedajícího soudce působilo nepřesvědčivě. K odsouzení starších bratrů chyběl ještě jeden takto důležitý svědek, prohlásila po vynesení rozsudku mluvčí Zemského soudu.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme