Světluška hledá mladé talenty mezi nevidomými

O hudebně nejnadanějších zrakově postižených dětech rozhodne třetí ročník festivalu Bílé hole. Odborná porota v čele s houslistkou Gabrielou Demeterovou vybere, kdo získá ze sbírky Světluška stipendijní grant na rozvoj svého talentu nebo si díky penězům ze sbírky bude moci zakoupit kvalitní hudební nástroj. Koncert vítězů a patronky festivalu je otevřen pro širokou veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílé hole

Bílé hole | Foto: sbírka Světluška

Hudebního festivalu Bílé hole 2006 se účastní děti ve věku od 6 do 18 let s těžkým zrakovým postižením, tedy nevidomí, se zbytky zraku a silně slabozrací. Své hudební umění předvedou před odbornou porotou, které předsedá patronka 3. ročníku festivalu Gabriela Demeterová.

Dalšími členy odborné poroty jsou nevidomý učitel hudby Martin Vítek, člen SOČRu Tadeáš Messany, jazzový zpěvák a pedagog Konzervatoře J. Ježka Filip Gondolán a jazzový houslista a pedagog Konzervatoře J. Ježka Mario Illeš.

Festival Bílé hole 2006, který pořádá Nadační fond Českého rozhlasu ve spolupráci s Crossworld Červený, bude zahájen ve čtvrtek 20. dubna v 9 hodin v prostorách divadla Blaník v Praze. Josef Rosen, herec divadla Minor, a půvabná Alena Schutová, nevidomá studentka Konzervatoře J. Deyla, uvedou přes 35 hudebních vystoupení ve třech kategoriích: sólisté, dua a hudební skupiny.

V pátek 21. dubna pak budou slavnostně vyhlášeni vítězové v jednotlivých kategoriích. Průvodcem druhého festivalového dne bude Aleš Juchelka. Děti předvedou svá vítězná vystoupení a převezmou hodnotné ceny, závěr programu už tradičně patří vystoupení patrona festivalu. Vyhlášení vítězů s koncertem je otevřeno všem, kdo přijdou v pátek od 9 do 13 hodin do Paláce Blaník na pražském Václavském náměstí.

V roce 2005 si cenu za nejvýraznější talent odnesla energická, od narození nevidomá Ráchel Skleničková. Díky podpoře Světlušky může studovat na hudebním gymnáziu Jana Nerudy společně se zdravými dětmi, má osobního asistenta a "mluvící počítač". Zvláštní cenu poroty získali mimořádně nadaní Roberto Lombino a Sára Kiliášová.

Hudební festival Bílé hole se pro Světlušku stal unikátní příležitostí k objevení nadaných zrakově postižených dětí a k rozvoji jejich talentu formou zvláštního stipendia. Pro děti je obrovským povzbuzením a motivací možnost vystoupit před veřejností a samozřejmě také osobní setkání se špičkovými houslovými virtuózy. V letošním roce se patronkou festivalu stala Gabriela Demeterová, v loňský ročník festivalu zaštítil Pavel Šporcl.

Jan Rosenauer, sbírka Světluška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme