Opera se dnes nového ředitele nedočká, ztratila se přihláška

Nový ředitel Státní opery Praha dnes jmenovací dekret nepřevezme. Při výběrovém řízení se totiž na ministerstvu kultury ztratila přihláška jednoho z uchazečů - Jiřího Kováře - a ten se tak nemohl zúčastnit druhého kola výběrového řízení. Ministr Pavel Dostál proto nařídil slyšení tohoto kandidáta před výběrovou komisí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sbor

sbor | Foto: ČRo

Českému rozhlasu to potvrdila tisková mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová. "Jestli se poté výběrová komise rozhodne, že trvá na svých dřívějších doporučeních, nebo je změní, to záleží na ní. Nutno ale říci, že potom vždy záleží na ministrovi kultury koho nakonce jmenuje ředitelem Státní opery," uvedla mluvčí. Ministr Dostál podle Fuchsové nařídil toto pochybení napravit. "Všichni kandidáti předstoupili před výběrovou komisi a prezentovali svůj projekt. Přesně to udělá i pan Jiří Kovář."

Ministerstvo kultury se Jiřímu Kovářovi za chybu omluvilo a zároveň kvůli ní přijalo opatření, které má podobným omylům napříště zabránit. "Panu Kovářovi jsme se omluvili a v souvislosti s touto chybou bylo přezkoumáno, jakým vlastně způsobem se nakládá na ministerstvu kultury. Byl přijata taková opatření, aby bylo lépe dohledatelné od koho pošta přišla a kam byla postoupena," řekla Fuchsová.

Mojmír Weimann, který měl být dnes jmenován ředitelem Státní opery Praha, bude čekat na výsledek výběrového řízení. Ztrátu přihlášky jednoho z kandidátů považuje za nepochopitelnou chybu ministerstva kultury. "Já se na to dívám jako na absurdní frašku, která se přihodila ministerstvu kultury. Ale jsem už starý člověk a nic mě nepřekvapí," dodal Weimann s úsměvem. Nového ředitele Státní opery Praha musí ministr jmenovat nejpozději do 1. července.

Marek Janáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme