Kvůli nálezu chemikálií začal v Libčanech platit stav nebezpečí

V Libčanech na Královéhradecku platí desetidenní stav nebezpečí. O jeho vyhlášení rozhodla Bezpečnostní rada kraje. Stav nebezpečí doporučila pracovní komise kraje kvůli nalezeným tisícům nebezpečných jedů v objektu bývalého Vertexu v Libčanech. Při domovních prohlídkách policisté už o víkendu zadrželi čtyři muže, kterým za přechovávání nebezpečných látek hrozí až 15 let vězení. Všichni jsou ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nelegální sklad chemikálií v Libčanech

nelegální sklad chemikálií v Libčanech | Zdroj: ČTK

Zpráva, kterou vyhotovila společnost Dekonta, potvrdila, že v objektu bývalého Vertexu v Libčanech bylo uskladněno několik tun látek, mezi nimi i velmi nebezpečné chemikálie.

Vyhlášení stavu nebezpečí umožní podle hejtmana kraje Pavla Bradíka firmě Dekonta, aby pokračovala v monitoringu nalezených chemikálií a zahájila jejich třídění a likvidaci. "Tento režim nám umožňuje například vstupovat na soukromé pozemky, to je vlastně jeden z největších problémů. Firma se nachází na území, kde bychom měli problémy s tím, co chceme dělat."

"Chceme dokončit inventarizaci látek, což nebylo možné během víkendu zvládnout. Potvrdily se ty nejčernější předpoklady," dodal Bradík.

Podle hejtmana hrozí v případě neodborné manipulace s těmito látkami možnost úniku kyanovodíku, což by ohrozilo životy lidí v okolí objektů, například dětí v nedaleké libčanské škole. Objekt je stále uzavřen a nepřetržitě ho hlídá policie.

Společnost Dekonta tvrdí, že bezprostřední riziko obyvatelům Libčan z chemikálií nehrozí. "Celá lokalita je hlídaná a zabezpečená, takže si myslím, že bezprostřední riziko není," řekl novinářům generální ředitel společnosti Dekonta Karel Petrželka.

Nelegální sklad chemikálií v Libčanech | Foto: ČTK

Policie zatím nespecifikovala množství nalezených chemikálií, neuvedla také, proč muži chemikálie na místě skladovali. "Těch látek je tak obrovská škála, že pochopitelně zručný chemik by z nich vyrobil cokoliv," nevyloučil možnost dalšího obchodu s těmito chemikáliemi Bradík. Poznamenal, že například léčiv je zde 14 tun.

Soukromá firma SNOG HK, která v areálu sídlí, měla povolení na likvidaci omezeného množství odpadu. Objekt už před měsícem navštívili kontroloři České inspekce životního prostředí za doprovodu policie. Mluvčí inspekce Ivana Awadová dnes uvedla, že vše, co kontroloři mohli vidět, bylo tehdy podle předpisů.

Pracovníci inspekce si však podle mluvčí mohli prohlédnout jen část objektu. Do některých prostor je totiž firma odmítla pustit. "Na objektu, kde jsme byli, bylo všechno v pořádku. Tam, kde to je zřejmě problematické, je soukromý pozemek, a my jsme měli zákaz vstupu," doplnila.

Marika Táborská, Martin Hromádka, Vilém Janouš, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme