Indonéská policie zatkla za poslední dva roky dvě stovky teroristů

V Indonésii bylo za poslední dva roky zadrženo nejvíc teroristů na světě. Policie zatkla na 200 hledaných islámských extrémistů po krvavých útocích na Bali a v Jakartě, při kterých zahynulo na 250 lidí, hlavně západních turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Jakarta,

Nová Jakarta, | Foto: Robert Mikoláš

Indonésie je nejlidnatější muslimskou zemí světa. Devadesát procent z jejích asi dvou set milionů obyvatel vyznává tolerantní islám. Fundamentalisté tu ale mají stále silné zázemí. Nejnebezpečnější organizací je Džama Islamíja, která stojí i za oběma útoky na Bali v roce 2002 i v loňském říjnu a která chce vytvořit v jihovýchodní Asii panislámský stát.

Jak dnes prohlásil indonéský viceprezident Kala, v uplynulých dvou letech se podařilo zadržet přes dvě stě teroristů, čímž se nemůže pochlubit žádná jiná země. Někteří z nich byli odsouzeni k trestu smrti, ostatní, včetně většiny atentátníků z Bali, jsou ve vězení.

Nehledanější muž, šéf Džama Islamíja Nórdin ale spravedlnosti uniká. Západní země, hlavně Austrálie, jejíž občané byli nejčastějšími terči útoků, ale kritizují Jakartu, že tresty pachatelů mnohdy bývají nízké.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme