Pozemkovému fondu se moc nedaří zrušit kontroverzní obchody

Pozemkový fond není zatím příliš úspěšný v soudních řízeních se spekulanty. Po aféře, která stála křeslo ministra zemědělství Petra Zgarbu a stát přišel odhadem o miliardy korun, se fond snaží kontroverzní obchody zrušit. Příliš se mu to ale nedaří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

Pozemkový fond zažaloval své vlastní smlouvy - z 38 případů se jich k soudu zatím dostalo pět. "Mohu-li to říct sportovní terminologií, tak prohráváme 3:2," říká předsedkyně Pozemkového fondu Jiřina Böhmová. Vzhledem k tomu, že ve všech případech se strana, která soud prohrála, odvolala, zůstává 640 hektarů pozemků těm, kteří skupovali restituční nároky a měli exkluzivní přístup k majetku Pozemkového fondu. "Ta smlouva prostě je platná, pokud soud o ní nerozhodne jinak."

Věc proto vyšetřuje speciální skupina finanční policie, nikoho ale zatím neobvinila. "Počátkem února byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. V případu zatím nebylo zahájeno žádné trestní stíhání," potvrzuje mluvčí Šárka Václavíková.

Spekulanti tak mají naději, že získané pozemky budou moci minimálně využívat, a to po několik let.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme