Odborníci začali v Libčanech zajišťovat nebezpečné chemikálie

V Libčanech na Hradecku začali odborníci zajišťovat nejvíc nebezpečné chemikálie. Policie tam v pátek odhalila skladiště firmy SNOG HK s více než tisíci druhy chemických látek. Práce budou trvat přibližně týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nelegální sklad chemikálií v Libčanech

Nelegální sklad chemikálií v Libčanech | Zdroj: ČTK

Pracovníci firmy Dekonta v protichemických oblecích ukládají nejvíce nebezpečné látky do mobilního skladu, který zamezuje případnému úniku látek.

"Během týdne bychom měli zabezpečit nejvíce urgentní problémy, což je přibližně deset procent celkového množství chemikálií, zajištění zbývajících chemikálií bude zřejmě trvat měsíce," řekl generální ředitel společnosti Dekonta Karel Petrželka.

Podle něj by se náklady na zabezpečení, inventarizaci a likvidaci skladiště mohly pohybovat v řádech milionů korun, kraj je předběžně odhadl na osm milionů korun. Peníze půjdou z havarijního fondu, který slouží k řešení krizových situací. O osudu chemických látek dosud nebylo rozhodnuto.

Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík v pondělí odpoledne vyhlásil pro území Libčan stav nebezpečí, který firmě umožňuje vstup do soukromého areálu. Zvyšuje také pravomoci hetmana i starostů ohrožených obcí. Mohou tak například lépe koordinovat záchranné práce i následné odstraňování škod.

Policie v rámci akce s krycím názvem Kyfo dosud obvinila čtyři muže z firmy SNOG HK, hradecký okresní soud všechny muže poslal do vazby. Třem obviněným hrozí za přechovávání nebezpečných látek až 15 let vězení, čtvrtému hrozí až osm let vězení. Mezi zadrženými je také bývalý kriminalista Václav Etlík.

Policisté v pondělí večer zasahovali také v areálu společnosti PASP CZ v Boru u Skutče na Chrudimsku, která je společně s firmou SNOG HK z Libčan a firmou EKUS CZ dceřinou společností akciové společnosti KILTE, která vznikla v březnu 2000. Žádné nebezpečné látky tam nenašli.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme