Opalování a působení slunečních paprsků

25. duben 2006
Vaše téma

Dnešní téma dne o nebezpečí při opalování ukončíme tentokrát odpovědí nebo odpověďmi na vaše dotazy. Těch dotazů přišlo hodně. Na některé jste už slyšeli odpovědi v průběhu našeho vysílání. Ale je tu několik takových, ke kterým není od věci se vrátit. O odpovědi požádáme primáře kožního oddělení pardubické nemocnice Davida Stuchlíka. Dobrý den. Obecně, pane primáři. Je to opravdu s tím sluncem tak zlé, že bychom na něj skoro neměli vycházet?

David Stuchlík: Slunci se určitě nevyhneme ve svém každodenním životě. Čili samozřejmě musíme se s ním naučit žít. Samozřejmě vzhledem k nárůstu kožních nádorů a zejména toho nejzhoubnějšího, to znamená maligního melanomu musíme omezit svůj pobyt na slunci, omezit délku pobytu, zabránit tomu, abychom se nespálili a tím tu kůži nadměrně nezatěžovali.

Možná tušíte, proč se ptám? Protože jeden z posluchačů připomenul přísloví našich předků. Kam nechodí slunce, chodí lékař. Už to tedy dnes neplatí?

David Stuchlík: Už to platí tak z poloviny. Takže musíme se skutečně chránit, protože intenzita slunečního záření stoupá. Samozřejmě i větší čas trávíme venku, trávíme na sluníčku a nárůst kožních nádorů o tom svědčí.

Jedna z posluchaček se zeptala, jak se vlastně pozná melanom? Čili zhoubný kožní nádor a z čeho se vytvoří?

David Stuchlík: Maligní nánom je nádor vycházející z kožních pigmentotvorných buněk. Projeví se hnědou, černou skvrnou, která se v době vyvíjí. Může se zvětšovat, ale nezřídka může částečně, jakoby vymizet to ložisko, může samozřejmě trvat několik let. S každou podezřelou pigmentovou skvrnou, která se nějakým způsobem mění, svědí, může krvácet, je vhodné vyhledat odborného kožního lékaře, který posoudí, zda se jedná o nějaké podezřelé ložisko, případně jak dále s tím naložit.

Takže byste doporučoval třeba i nějaké preventivní prohlídky u kožního lékaře? Aniž by člověk měl nějaké konkrétní podezření?

David Stuchlík: Určitě ano. Zejména u rodinné zátěže. To znamená, jestli u rodinných příslušníků se vyskytlo toto onemocnění. Dále u lidí, kteří se hůře opalují. To znamená, mají světlejší kůži, světlejší vlasy, snadno se spálí. U těchto lidí určitě by pravidelná návštěva kožního lékaře měla býti součástí životního stylu.

Další z posluchaček nám zatelefonovala, že její dcera má lupenku. Na tu ji pomáhá hlavně sluníčko. Co má tedy dělat, když je tedy nebezpečné? Vyhýbat se kvůli onemocnění vlastně nemůže tomu slunci.

David Stuchlík: Určitě sluneční záření nebo UV záření je jedním ze základních léků u lupenky, ale jako ve všech oblastech medicíny platí, že všeho s mírou. Takže nepřehánět pobyt na sluníčku. Důležité je se nespálit. Pokud jde, tak samozřejmě ten pobyt zkrátit.

Také s tím souvisí následující dotaz nebo spíš úvaha na téma kožních nádorů, kterou zatelefonoval jeden z posluchačů, protože to považuje za paradoxní situaci. Slunce je tak málo v roce, těch slunečních dnů není tolik. A když svítí, tak je vlastně zle. Co mají dělat, podle něj, lidé nebo podle vás, jak se on ptá, lidé kteří pracují venku?

David Stuchlík: U těchto lidí samozřejmě je nutná zvýšená ochrana. To znamená chránit se oděve. Pokud možno režimově. Takže pokud jde, tak být ve stínu. Dlouhé rukávy a UV ochranné přípravky. Ochranné krémy proti slunečnímu záření.

Mimochodem. Když bychom se teď už dostali k otázce dovolených. Jakou ochranu má sluneční na pláži? Ptala se jedna posluchačka.

David Stuchlík: Slunečník na pláži samozřejmě poskytuje stín, ale musíme zejména u dovolené u moře, musíme zvážit také ten fakt, že sluneční záření nebo ultrafialové záření opaluje i odrazem. Čili i pod ten slunečník. Samozřejmě toto vzít v úvahu a slunečník co největší a raději větší stín.

A jak je to s těmi ochrannými faktory, na závěr? U těch ochranných krémů opalovacích?

David Stuchlík: Ten ochranný faktor stanoví vlastně dobu, po kterou můžeme, o kterou jde, ale můžeme zůstat na sluníčku, aniž by došlo k poškození kůže. Záleží na foto tipu. Na snášenlivosti individuální sluníčka. Jinými slovy, jak se daný jedinec opaluje? Jestli do červena nebo se opaluje dobře, dohněda.

To byl David Stuchlík, primář kožního oddělení pardubické nemocnice. Děkujeme a nashledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu