Poslance KSČM Dolejše zbili neznámí útočníci

Poslanec KSČM Jiří Dolejš se stal v noci na úterý obětí útoku neznámých pachatelů. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik ve sněmovně oznámil, že útočníci Dolejše po schůzi dolní komory u stanice metra povalili na zem a deset minut do něj kopali. Vyčítali mu údajně jeho komunistické smýšlení. Poslanecká sněmovna napadení Dolejše odsoudila a samotný incident vyšetřuje policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dolejš

Jiří Dolejš | Foto: KSČM

Pravé oko napadeného poslance, které nebylo pod obrovskou podlitinou vidět, a i celý obličej s ještě krvácejícími ranami a modřinami svědčí o brutalitě útoku. Jiří Dolejš je přesvědčený o tom, že šlo o cílené napadení kvůli jeho stranické příslušnosti.

"Podívejte, když kolem mě prochází, utrousí něco o komunistech s nelichotivým přívlastkem a pak za pár minut ležíte na zemi, tak to je určitě cílené," řekl Jiří Dolejš Radiožurnálu.

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková potvrdila, že poslance v noci ze 24. na 25. dubna poblíž křižovatek ulic Bubenečská, Československé armády a Wintrova na Praze 6 zbili tři muži ve věku 30 až 32 let.

Útočníci prý poslance začali slovně napadat krátce poté, co vyšel ze stanice metra. "Verbálně na něj útočili pro jeho komunistické smýšlení a poté ho bili a kopali," řekla Miklíková. Poslanec musel být ošetřen v nemocnici a v úterý napadení nahlásil policii.

Událost vyšetřují pražští kriminalisté. Zatím neznámé útočníky podezírají z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a výtržnictví. Na lékařské zprávě nyní závisí, zda bude zahájeno také trestní řízení pro úmyslné ublížení na zdraví.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika neznámí pachatelé svůj atak doprovázeli slovy "ty hnusnej komunisto". Dodal, že s Dolejšem mluvil dnes ráno. Není ale podle něj v obličeji příliš k poznání.

Kováčik vyzval politiky, aby se v předvolební kampani vzájemně respektovali jako lidé, i když se názorově rozcházejí. "Budeme-li i nadále tolerovat podobné nálady jako výrobu a distribuce triček s nápisem zabij komunistu, posílíš mír, možná dnes bude přepaden Dolejš nebo třeba Kováčik, zítra už to může být třeba Hašek (Michal, předseda poslanců ČSSD) a pozítří to může být obecně jakýkoliv politik," prohlásil.

Vážné znepokojení nad napadením komunistického poslance vyjádřila Poslanecká sněmovna. V usnesení odsoudila tento "surový a bezprecedentní" útok a vnášení "obdobných fašizujících praktik" do českého politického života.

Znepokojení nad incidentem neskrýval šéf sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který požádal ministra vnitra Františka Bublana o více informací k tomuto případu. "Z toho, co prozatím vím, tak mám opravdu podezření, že by mohlo jít o napadení, které mělo určitý politický podtext. Pokud by tomu bylo tak, tak je to samozřejmě něco, co mohu pouze jednoznačně odsoudit," uvedl Zaorálek.

Podobný incident se stal v roce 1997 tehdejšímu poslanci ČSSD Pavlu Dostálovi u malostranského sídla sněmovny. Dodnes se ale nepodařilo zjistit, kdo byl pachatelem a co bylo jeho motivem. Podle dosavadních informací se přitom nemělo jednat o náhodný útok, protože útočníci tehdy cíleně pořezali Dostála v obličeji a slovně jemu i jeho rodině vyhrožovali.

Incident se dostal na jednání Poslanecké sněmovny zhruba rok poté. Sněmovní debata ale neměla konkrétní vyústění. Průběh diskuse tehdy poznamenaly slovní spory mezi republikánskými poslanci a Dostálem. Poslanci SPR-RSČ mimo jiné odmítali spekulace a domněnky, že za Dostálovým napadením by mohli stát oni. V minulosti se totiž s Dostálem několikrát dostali do slovních rozepří kvůli protiromsky motivovaným výrokům některých z nich.

Milada Richterová, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme