Ministerstvo obrany si stěžuje na Tatru za předražené vozy

Kopřivnické Tatře hrozí, že se bude muset utkat o lukrativní zakázku české armády se zahraniční konkurencí. Radiožurnálu to potvrdilo ministerstvo obrany. Továrna mu totiž minulý měsíc předložila svojí konečnou nabídku, kde požaduje za téměř tisícovku terénních automobilů výrazně více peněz než odpovídá stanovenému finančnímu limitu v zadávací dokumentaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatra

Tatra | Foto: Jan Rosenauer

Nová terénní vozidla, která mají nahradit dosluhující Pragy V3S, měla stát necelých pět miliard korun. Dnes už je ovšem jasné, že by byla v řádu stovek milionů dražší. Důvěryhodné zdroje hovoří o tom, že za každý z 970 automobilů chce Tatra v průměru o 200 tisíc korun navíc.

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek nechtěl konkrétní čísla potvrdit. Smlouva ale podle něj pro armádu výhodná není. "Očekávali jsme, že se nám podaří uzavřít smlouvu už v květnu. Tento termín nebude dodržen, protože jednání jsou obtížná," doplnil.

O lukrativní zakázku se ucházel například Renault, Iveco, Mercedes a další firmy. Vláda ovšem loni na podzim na návrh ministerstva rozhodla, že kontrakt získá bez výběrového řízení právě Tatra. "Není možné, aby střední nákladní automobily pořízené tímto způsobem byly markantně dražší oproti automobilům, které bychom získali prostřednictvím soutěže," řekl Čírtek.

Představitelé resortu obrany zdůrazňují, že pokud jednání s kopřivnickou továrnou, kterou z 80 procent ovládá americká společnost Terex, zkrachují, vypíší běžné výběrové řízení. Ředitel speciálních projektů Tatry Jan Vala odmítl poskytnout jakýkoliv komentář. Nereagoval ani šéf představenstva Igor Vlček.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme