Ropákem roku 2005 je Aubrecht, Zelenou perlu dostal Klaus

Anticenu Ropák roku 2005 udělili ekologičtí aktivisté zmocněnci vlády pro severozápadní Čechy a poslanci ČSSD Vlastimilu Aubrechtovi. Zelenou perlou 2005 za nejhorší ekologický výrok loňska ohodnotili ekologové prezidenta Václava Klause.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Aubrecht

Vlastimil Aubrecht | Foto: Archiv ČRo

Výsledky obou anket dnes oznámili v Brně zástupci ekologického sdružení Děti Země. Vlastimil Aubrecht získal Ropáka roku 2005 mimo jiné za zpochybňování ekologických limitů chránících obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku před další povrchovou těžbou uhlí.

Prezident Václav Klaus dostal perlu za svůj výrok v článku Nešťastný debakl zeleného osamělce, který vyšel v deníku Právo loni v polovině června: "Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat!!!".

Druhé místo v anketě Ropák obsadil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) za podporu těžby uranu v Dolní Rožínce na Žďársku do roku 2008, za podporu urychleně vybudovat průmyslovou zónu Nošovice u Frýdku-Místku s úvahou vyvlastnění pozemků a za odmítání rozpočtově neutrální ekologické daňové reformy.

Na třetím místě skončil ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) za ignorování ekologických rizik plynoucích z pěstování geneticky upravené kukuřice na jihu Moravy, za podíl na přípravě výstavby plavebního stupně Přelouč v cenné lokalitě Slavíkovy ostrovy a za selhávání ministerstva při posuzování vlivů na životní prostředí při sanaci ekologických zátěží.

Druhé místo v anketě Zelená perla získal prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl se svým výrokem "Česká republika udělala chybu, když investovala do životního prostředí, protože z toho v podstatě nic nemá." Výrok uvedl časopis Euro.

Třetí "perlu" udělili ekologové myslivci Vladimíru Jindrovi za jeho radu publikovanou v Respektu a týkající se rysů ostrovidů: "Střílet, střílet, střílet. Nic jiného se s ním nedá dělat. Je to jako s kůrovcem, je třeba včas zasáhnout a zničit ho."

Ropák byl letos udělen počtrnácté a bylo na něj navrženo 37 kandidátů. Zelená perla byla udělena pojedenácté a veřejnost na ni navrhla 56 kandidátů. Vítěze vybrala porota tvořená více než stovkou osobností. Cílem anket je zlepšit ochranu přírody.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme