Česká konsolidační agentura postrádá půl miliardy korun

České konsolidační agentuře, státní agentuře, která pro stát spravuje nedobytné pohledávky, chybí půl miliardy korun. Jde o peníze, které její dceřiná společnost poslala na účty ve Švýcarsku. 500 milionů na nich chtěla zhodnotit. Teď ovšem neví, kam suma zmizela. Případ už vyšetřuje policie, ministr financí chystá odvolání dvou členů představenstva ČKA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Podle ředitele agentury Zdeňka Čápa šlo o selhání jednotlivce. Peníze z účtu dceřiné firmy Galileo Real, kterou spravuje společnost IMOB, údajně odeslal její šéf Jan Šik. Ten prohlašuje, že je nevinný. Kde peníze jsou, nikdo kromě něj neví a žádná písemná smlouva na transakci prý neexistuje. Reálně tak hrozí, že stát o půl miliardy přijde.

Jaké kroky už agentura podnikla, řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp: "Můžu zmínit například podání trestního oznámení jak na pana ředitele Šika, tak na osoby takzvaných zprostředkovatelů. Dále jsme najali advokátní kancelář, která má velmi dobré a efektivní vztahy s bankami na území Švýcarské konfederace. Dále jsme zahájili samozřejmě interní audit ve společnosti. Byly zapečetěny kanceláře, vyměněny zámky, zajištěna veškerá dokumentace, otisk počítače, zabavení počítače a tak dále."

A jaké kroky ČKA ještě plánuje? "Připravujeme v tuto chvíli provedení forentního auditu a tu informaci o tomto podivném obchodu má rovněž finanční analytický útvar ministerstva financí, který se spojil se svými partnery na území Švýcarska. Pravděpodobně se budeme muset osobně vypravit do švýcarské banky. To znamená představitelé společnosti se budou muset prokázat, že to jsou skutečně oni, nikoliv jiné osoby, které mohly jednat jako zástupci společnosti nebo zmocněnci společnosti," dodal Čáp.

Ministr financí Bohuslav Sobotka už pohrozil, že budou padat hlavy přímo ve vedení agentury. České televizi to potvrdila mluvčí jeho úřadu Petra Krainová: "Ministr financí navrhne vládě odvolání dvou členů představenstva České konsolidační agentury, kteří ji zastupovali v dceřiné společnosti, ve které došlo ke spáchání trestného činu." Podle mluvčí jde o Mojmíra Hampla a Jiřího Jurána.

Agentura se snaží získat peníze zpět. Účet ve švýcarské bance je zmrazený. Není ale jasné, zda na něm peníze ještě jsou.

Veronika Malá, Marie Matúšů, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme