Protikorupční policie šetří, kam zmizelo půl miliardy z ČKA

Českou konsolidační agenturou otřásá skandál. Protikorupční policie vyšetřuje, kam z ní zmizelo půl miliardy korun. Peníze loni v březnu odešly z její dceřiné společnosti Galileo Real na neznámý účet ve Švýcarsku. Manažeři konsolidační agentury, spravující obrovský státní majetek, ale nevědí, kam se poděly. Na mezeru v účetnictví Galilea přišli až při přípravách na prodej společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz, půlmiliardu z Galilea tajně vyvedl Jan Šik, ředitel další dceřiné společnosti konsolidační agentury, která Galileo Real řídí. A to s cílem, aby je údajně zhodnotil. Prostředníkem celé transakce měli být Šikovi známí Miloš Skořepa a jakýsi pan Savov. Šik už z funkce odstoupil.

Do věci se vložil i ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle mluvčí jeho úřadu Petry Krainové bude žádat personální změny ve vedení České konsolidační agentury a také podrobnou zprávu o hospodaření všech firem s ní spojených.

"Ministr financí navrhne vládě odvolání dvou členů představenstva České konsolidační agentury, a to pánů Hampla a Jurána, kteří zastupovali konsolidační agenturu v dceřiné společnosti, v níž je podezření na spáchání trestného činu. Ministr financí nařídí audit ve všech dceřiných společnostech České konsolidační agentury," řekla Českému rozhlasu Krainová.

Související příspěvek si můžete přečíst ZDE.

Jana Zemanová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme