Znepřátelené strany konfliktu v súdánském Dárfúru by dnes mohly uzavřít příměří

Mírová jednání o Súdánu by dnes mohla být úspěšně ukončena. Arabské milice, podporované vládou, a černoští rebelové by měli podepsat příměří. Tím by mělo teoreticky skončit násilí v Dárfúru, které vzalo životy 180 až 300 tisícům lidí a další dva miliony Súdánců vyhnalo ze svých domovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární katastrofa v západosúdánském

Humanitární katastrofa v západosúdánském | Foto: Jiří Hošek

Podepsání mírové smlouvy bylo už jednou odloženo. Dnes by ale k němu mělo opravdu dojít. Myslí si to i afrikanista z univerzity ve švédské Upsale Zdeněk Červenka.

"Situace v Dárfúru je velmi žhavé politické téma a pod tlakem veřejného mínění prezident Bush osobně telefonoval súdánskému prezidentovi Omaru Bashirovi a říká se, že mu pohrozil sankcemi. Poslal do Chartúmu náměstka ministra zahraničních věcí, který společně s britským ministrem pro rozvojovou pomoc urguje súdánskou vládu a rebely, aby smlouvu podepsali," říká Červenka.

Zdeněk Červenka ale nevěří, že případná dohoda v Súdánu něco změní: "Podepsání smlouvy situaci v Dárfúru nevyřeší. Vláda v Chartúmu má mentalitu arabských otrokářů a utlačovala černé křesťanské obyvatelstvo jihu po celých 50 let, od nezávislosti v roce 1956. V roce 1983 súdánská vláda přijala islámské zákony a trvala na tom, že budou aplikovány i na křesťanský jih. To vedlo k vypuknutí další války, která doposud neskončila. Konflikt v Dárfúru začal v roce 2003 ozbrojeným odporem rebelů proti šikanování černého obyvatelstva. Dodnes trvá přes ujišťování súdánské vlády, že se tam nic neděje."

Súdán byl americkým časopisem Zahraniční politika označen za nejméně stabilní zemi na světě. Konflikt mezi tamním arabským a černošským obyvatelstvem trvá jen s malými přestávkami více než 50 let. Nejvíce problémů je v posledních třech letech v provincii Dárfúr.

Už tříletá válka si zde vyžádala podle odhadů 180 až 300 tisíc mrtvých a dva miliony běženců. Africká unie vyslala v roce 2004 do Dárfúru mírové síly o počtu asi sedm tisíc mužů. Zároveň vyslovila souhlas s tím, aby byly její mírové jednotky v provincii Dárfúr převedeny pod vlajku OSN. Mezinárodní společenství apeluje na uzavření míru mezi oběma stranami.

Petra Lazáková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme